3D printen | Het belang van bouwvolume


3D printen | Het belang van bouwvolume

In de zakelijke 3D printermarkt worden naast schaalmodellen ook veel prototypes en productieonderdelen gemaakt. Hierdoor wordt de grootte van het bouwvolume steeds belangrijker. U kunt zich voorstellen dat als de maten 1-op-1 geprint moet worden, een groot printbed vereist is. Lees hieronder waar u op dient te letten bij het bouwvolume van uw printer.

Breedte versus hoogte

Voor fabrikanten is het vrij eenvoudig om het bouwvolume te laten groeien in de hoogte. In dat geval hoeft alleen het printbed verder te kunnen zakken. Dit kost wat extra bedrading, maar levert verder weinig problemen op. Een groter volume in de breedte is moeilijker. De assen die de printkop geleiden moeten langer worden, waardoor bijvoorbeeld overhang een risico vormt. Veel producenten adverteren met een groot bouwvolume, maar bieden vooral een hoge printkast. Bepaal dus goed in welke richting u volume nodig hebt, zodat u de juiste keuze maakt.

Grote modellen

Om levensgroot te printen, is een flinke inhoud belangrijk. Een geprinte prothese is bijvoorbeeld nutteloos als deze niet op ware grootte is gemaakt. Een klein printvolume betekent al snel dat het product geassembleerd moet worden uit meerdere onderdelen. Dit is niet altijd wenselijk, zeker niet als de sterkte van belang is. Voor schaalmodellen is het bouwvolume vaak minder belangrijk, maar hoe kleiner de schaal, hoe meer details er verloren gaan. Een architect zal geen huis kunnen verkopen op basis van een pietepeuterig schaalmodel zonder details. Ook hier is wederom belangrijk hoe de grootte van het bouwvolume is verdeeld. Bij een langwerpige print kan de voet te klein zijn om deze in de hoogte goed op te bouwen. Printen met een te kleine voet kan leiden tot onnauwkeurigheid of kromtrekken van materiaal. Om dit te voorkomen dient er in de lengte geprint te worden, waarvoor de kast breed genoeg moet zijn. Daarnaast is de sterkte in de lengterichting groter dan in de hoogte (lees hierover meer in onze blog 'kranig print')

Impulse-Pumps.jpg

Deze print van Impulse Pumps B.V. vraagt om een groot bouwvolume

Kleine modellen

Ook voor kleine prints biedt een groot bouwvolume voordelen, vooral bij (semi-) seriematige productie. Op een bed van 30x30 cm kunnen nu eenmaal meer prints tegelijk worden gemaakt dan op een printbed van 20x20 cm. Zo kan de printer een nacht doorwerken en is de volgende ochtend een grote batch producten klaar. Bij een groter printoppervlak hoeft de printer minder vaak gestart te worden, waardoor u er minder omkijken naar heeft.

Groeimogelijkheden

Het kan zijn dat bovenstaande punten niet op uw product van toepassing zijn. U heeft genoeg aan een kleinere printer en hoeft niet te investeren in een versie met groot bouwvolume. Echter blijkt vaak dat als een printer eenmaal is aangeschaft, deze ook voor nieuwe toepassingen en projecten wordt ingezet. Waar het printvolume in eerste instantie geen relevante factor was, kan deze dat in de toekomst wel worden. Wees u er dus van bewust dat een grote printer mogelijkheden tot groei geeft, ook voor toepassingen die u misschien nu nog niet voorziet.

Conclusie

Zoek voor de aanschaf van een printer goed uit welk printvolume u nodig heeft. Let hierbij niet alleen op de inhoud, maar ook op de verdeling over de assen. Een groot printoppervlak biedt namelijk voordelen voor zowel grote als kleine modellen, en zelfs voor producten die u nu nog niet in het vizier heeft!

Bij de (door-) ontwikkeling van de dddrop printer staan wij in nauw contact met onze klanten. Dankzij de grote vraag naar lange X- en Y-assen, heeft de dddrop Leader een bovengemiddeld volume van 320x310x305 mm. Kijk voor meer informatie op onze dddrop informatiepagina.

Blogoverzicht