3D printen | Een must voor architecten


3D printen | Een must voor architecten

Waarschijnlijk maakt uw tekenpakket al mooie 3D visualisaties van een ontworpen huis, kantoor of gebouw. Toch spelen fysieke schaalmodellen nog altijd een belangrijke rol in de interne en externe communicatie. U kunt kiezen voor de traditionele handgemaakte maquettes, maar ook de 3D printer is in opkomst. In dit artikel leest u waarom iedere architect een 3D printer zou moeten hebben.

Zie het voor u!
Een 3D print maakt uw ideeën tastbaar. Door een gebouw te printen heeft u een gedetailleerd schaalmodel in handen, dat door iedereen te begrijpen is. Het is soms namelijk lastig om een goede voorstelling te maken op basis van slechts tekeningen. Het schaalmodel brengt uw ideeën tot leven en vormt een belangrijke tool bij het over de streep trekken van potentiële klanten of investeerders.

Rapid prototyping
Naast het communiceren van ideeën met klanten, is de print ook een proof of concept voor uzelf en collega's. 3D printen biedt de mogelijkheid om snel prototypes te maken. U wijzigt makkelijk texturen, afwerkingen en kleuren. Door fouten vroeg in het proces op te sporen, voorkomt u hoge kosten en stress op een later moment.

Een 3D print van het CAD2M kantoorgebouw

Eenvoudig, snel en goedkoop
3D modellen vervangen de handgemaakte en arbeidsintensieve prototypes. Hierdoor wordt veel tijd, geld en energie bespaard! Het prototype is een feit in enkele uren, in plaats van dagen. De printer doet het werk, dus u kunt zich ondertussen bezighouden met andere zaken. Doordat printen relatief snel en goedkoop is, kunnen meerdere versies van het model geproduceerd worden. Zo kunt u eenvoudig wijzigingen doorvoeren, opnieuw bekijken en testen om tot het perfecte ontwerp te komen.

Welke printer kies ik?
Voor het maken van maquettes is het belangrijk dat uw printer een groot bouwvolume heeft. Vooral een groot printbed is nuttig, zodat u zo min mogelijk hoeft te assembleren. Daarnaast raad ik aan om te kiezen voor een dubbele printkop. Hiermee print u tegelijkertijd verschillende kleuren en materialen. Zo kunt u gebruik maken van support materiaal, om ook overhangende delen netjes en gedetailleerd te printen.

Ontvangt u graag meer informatie over 3D printen voor architecten? Kom dan naar onze informatiemiddag!

Blogoverzicht