3D printen | Voordelen van FDM 3D-printen


3D printen | Voordelen van FDM 3D-printen

Als u wilt starten met 3D printen, komt er een scala aan mogelijkheden op u af. U kunt kiezen voor De SLS (Selective Laser Sintering), SLA (Stereolithografie) en FDM (Fused Deposit Modeling) methode. De dddrop 3D printer maakt gebruikt van de FDM techniek. Maar wat is hier het voordeel van, ten opzicht van de andere mogelijkheden?

Drie methodes verklaard
Allereerst is het goed om te weten wat de drie methodes inhouden:

  • SLS maakt gebruik van een laag poeder, waarin het model wordt 'uitgetekend' met een laser. Op de plekken waar de laser zich richt, smelt het poeder samen en ontstaat het product.
  • SLA werkt ongeveer hetzelfde als SLS, maar dan met een bak vloeistof. De vloeistof die in aanraking komt met de laser, hardt uit tot het eindproduct.
  • De FDM methode komt het dichtst in de buurt van printen, zoals we dat kennen van papier. Er wordt een laag gesmolten kunststof neergelegd, die uithardt. Hierop komt een nieuwe laag, die hecht aan de voorgaande. Zo wordt het model laag voor laag opgebouwd.

Snel een eindproduct
Een van de voordelen van printen met FDM is de korte nabewerkingstijd. Zodra de printer klaar is, kunt u het product gebruiken. Het model dient alleen nog bewerkt te worden bij het verwijderen van ondersteunend materiaal. De technieken SLS en SLA vergen meer werk na het printen, denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van overtollig poeder.

3Dprint-FDM.jpg

Lage kosten
FDM is veruit de goedkoopste techniek. De gebruikte kunststofrollen kosten aanzienlijk minder dan het poeder van SLS en vloeistof van SLA. Het is uiteraard de bedoeling dat een 3D printer de productiekosten verlaagt, en niet hoger maakt dan de huidige manier van produceren. Daarom kiezen veel bedrijven om de FDM technologie te gebruiken.

Veel verschillende materialen
Voor FDM printers is er een ruime keuze aan filamenten (kunststofrollen) beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor keihard plastic of flexibel materiaal. Daarnaast is het mogelijk om meerdere materialen te combineren. Door (in water oplosbaar) ondersteuningsmateriaal te gebruiken, zijn complexe modellen met overhangende delen ook mogelijk. Dit maakt een FDM printer geschikt voor uiteenlopende doeleinden en producten.

Eenvoud
Het grootste voordeel van FDM is misschien wel de toegankelijkheid. Uit de praktijk blijkt namelijk dat de deze techniek een stuk eenvoudiger is, en daarom sneller geleerd wordt dan de overige methodes. Dit maakt de techniek vooral aantrekkelijk voor bedrijven die weinig tot geen ervaring hebben met 3D printen. Maar ook indien u al wel ervaring heeft, blijft de eenvoud van deze techniek natuurlijk lonken!

Blogoverzicht