3D printen | De Achterhoek in 3D


3D printen | De Achterhoek in 3D

Vandaag leverden we twee dddrop printers voor een bijzonder project: 'De Achterhoek in 3D'. Hierbij worden negen opvallende Achterhoekse gebouwen op schaal uitgeprint, van iedere gemeente één. Zo vormen ze samen een maquette van de Achterhoek. Het project is een initiatief van Stadslab Doetinchem en wordt uitgevoerd door Cultureel Centrum De Gruitpoort, met ondersteuning van CAD2M.

Projectleidster Claudia van Bree licht toe: "Elke gemeente nomineert 5 markante gebouwen of objecten, waarna inwoners en andere geïnteresseerden op hun favoriete gebouw kunnen stemmen. De winnende objecten worden in SOLIDWORKS gemodelleerd en daarna met de dddrop Leader in 3D uitgeprint." De gebouwen zullen uiteindelijk te zien zijn in het Stadsmuseum te Doetinchem én in publieke ruimtes van de betrokken gemeentes. Het doel van dit project is om betrokkenheid te creëren bij de inwoners van de Achterhoek, maar ook om extra toeristen te trekken. "We willen kijken hoe we de maquette kunnen uitbouwen tot een toeristische attractie. We denken dan bijvoorbeeld aan een fietsroute langs alle gebouwen die op de plattegrond te vinden zijn, maar dat moet nog verder uitgewerkt worden," aldus Van Bree.

IMG_2310.JPG

De Gruitpoort besloot CAD2M bij dit bijzondere project te betrekken: een Achterhoeks bedrijf pur sang, waar al goed contact mee was. CAD2M zal de werkgroep een SOLIDWORKS training geven en ze begeleiden bij het printproces. Claudia van Bree legt uit: "Omdat CAD2M zowel SOLIDWORKS als een 3D printer aanbiedt, kon dit mooi op elkaar aangesloten worden. Daarnaast staat de dddrop printer goed bekend. Een groot voordeel van de dddrop is de gesloten kap. Op dit moment maken we al gebruik van een open 3D printer en daarin is een model erg kwetsbaar. Als een bezoeker er tegenaan stoot, kan het model beschadigen. Bij de dddrop doen we simpelweg de kap dicht, en het model is veilig".

Het is de bedoeling dat de maquette 'voor en door' Achterhoekers tot stand komt. Iedereen die wil, kan meewerken aan dit project. Elke dinsdagavond is de 3D werkgroep aanwezig in de Gruitpoort en kunnen bezoekers binnenlopen voor meer informatie over 3D printen. Ook kan er meegewerkt worden aan lopende projecten, en vanaf begin 2017 ook aan 'De Achterhoek in 3D'. Wij zullen u via onze website ook op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het project. Voor meer informatie over de inloopavonden bij de 3D werkgroep kunt u terecht op de website van de Gruitpoort.

Blogoverzicht