3D printen | 'De Achterhoek in 3D' is in volle gang


3D printen | 'De Achterhoek in 3D' is in volle gang

Kent u 'De Achterhoek in 3D' nog? In dit project worden negen Achterhoekse gebouwen en objecten in 3D geprint. Hiervoor wordt een echt Achterhoeks product gebruikt: de dddrop 3D printer. Nu de stemronde is geweest en de winnaars bekend zijn, kan het printen beginnen.

Eerste prints
De Waag uit Doesburg, de Oude St. Helenakerk in Aalten en de Steengroeve van Winterswijk. Dat zijn de objecten waarmee de werkgroep aan het printen is geslagen. Ze oefenen nu eerst op kleine schaal, maar uiteindelijk worden de gebouwen zo'n 30cm groot. De dddrop printer heeft al goed werk afgeleverd, vertelt Hans ter Beek, vrijwilliger bij de 3D printgroep van de Gruitpoort. "Neem bijvoorbeeld de kerk in Aalten, alle randen zijn super strak geprint. De printer is niet alleen maatvast, maar ook een fijne printer qua gebruik. Ik was er niet bij toen we uitleg kregen, maar toch kreeg ik al snel goede prints. Het is een kwestie van je bestand op een SD kaart zetten, deze in de printer stoppen en hij doet het." De 3D-groep bestaat uit 7 man, maar ook scholen worden betrokken bij het project. Naast een vaste stagiair van de opleiding 3D Ambacht, helpen het Ulenhof en Graafschap college ook met het maken van de tekeningen.

3-print-Achterhoek-in-3D-slic3er.jpg

Uitdagingen
Bij de steengroeve in Winterswijk liep de projectgroep tegen het probleem van herkenbaarheid aan: "Deze steengroeve zou in principe overal kunnen liggen, er is niets waaraan je kan zien dat dit Winterswijk is", aldus Ter Beek. "Maar nu blijken er gebouwen achter de steengroeve te staan die wél kenmerkend zijn voor de locatie. We gaan deze er dus bij tekenen. Ook gaan we de steengroeve niet geheel printen, maar als het ware door de helft snijden. Zo krijgen we ruimte om de gebouwen er duidelijk op te plaatsen, zodat mensen kunnen zien dat dit Winterswijk is." Ook bij Villa Ruimzicht ziet de projectgroep een uitdaging. De veranda van dit Doetinchemse hotel bevat veel details. Ter Beek: "We moeten nog kijken hoe we dat gaan realiseren. Misschien kunnen we het in twee delen printen en de veranda er apart voor plaatsen. Zodra de tekening klaar is, gaan we ermee stoeien. Als het niet lukt, schakelen we de hulp van CAD2M in."

Planning
"De presentatie is in november gepland," vertelt Eefje Ernst, projectleider van de Achterhoek in 3D. De gebouwen zullen worden tentoongesteld in het Stadsmuseum. En wat er verder nog mee gebeurt? Eefje vertelt: "We hebben binnenkort nog een bespreking met verschillende betrokken partijen. Met hen kijken we wat er verder nog mogelijk is met dit project. Er zijn al verschillende ideeën, misschien gaan we er wel een printcursus van maken!"

Kijk voor meer informatie over het project op de website van het Stadslab en de Gruitpoort.

Blogoverzicht