Selecteer een pagina
Home > Kenniscentrum > De filament gids: welk materiaal kies ik?

De filament gids: welk materiaal kies ik?

16/07/2018

dddrop filament

Er zijn vele verschillende filamenten beschikbaar in de wereld van 3D printen. Voor de beginner kan dat soms verwarrend zijn; ben je bijvoorbeeld op de hoogte van waar je op moet letten bij het kiezen van de printervulling? Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen toepassingen én voor- en nadelen. Om die reden vind je op deze pagina een gids door het filament-oerwoud, zodat je maakt met de juiste tools en materialen.

Door wie wordt de 3D printer gebruikt?

Een belangrijk criterium bij het kiezen van het filament, is de gebruiker van de printer. Het ene materiaal is immers makkelijker te printen dan het andere. Voor de beginnende printerman of -vrouw, is de keus beperkt: PLA of ABS. PLA is het echte ‘instapmodel’ onder de filamenten, dat we dan ook standaard meeleveren met ons starterspakket. Een print met PLA kan bijna niet mislukken: gebruik de standaard instellingen en de dddrop 3D printer doet de rest. Ook ABS is geschikt voor de beginner, mits deze al een aantal succesvolle PLA prints heeft afgeleverd.

De materialen PETG en FLEX zijn daarentegen voorbehouden aan de ervaren printer, omdat de instellingen bij deze materialen preciezer luisteren. Een kleine wijziging kan grote gevolgen hebben, dus deze filamenten vragen om wat tweaken hier en daar. We adviseren dan ook dat gebruikers eerst beter inzicht krijgen in het printproces, voordat zij hiermee aan de slag gaan.

Hoe warm is de omgeving?

Als het geprinte object in een te warme omgeving wordt ingezet, zal het printmateriaal week worden. Gevolg: een vervormd model dat sterkte is verloren en niet meer geschikt is voor zijn toepassing. Het punt waarop het materiaal zacht wordt, noemen we de glastemperatuur. Deze verschilt per materiaal. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden welke omgevingstemperatuur een model aan moet kunnen. Staat het geprinte object voor hete vuren? Kies dan voor ABS, deze heeft een glastemperatuur van 110° en overleeft dus onder andere een kokend waterbad. PETG zal hier niet ongeschonden doorheen komen met een glaspunt van 90°. PLA en FLEX weerstaan de minste hitte, hierbij ligt het keerpunt op 60°.

Wat wordt er geprint?

Het belangrijkste is natuurlijk: wat wordt er geprint, en aan welke eisen moet dit voldoen? De filamenten hebben ieder hun eigen sterktes en zwaktes en zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Hieronder worden drie populaire dddrop filamenten, die we met elkaar vergelijken.

PLA

PLA is sterk en hard materiaal dat zich niet zomaar uit zijn verband laat trekken: het kan grote krachten weerstaan. Echter, bij een harde klap of een val is het net glas en zal het breken. PLA is daarom vooral geschikt voor zichtmodellen en niet om industrieel in te zetten. Als alleen de vorm van je object belangrijk is, adviseren wij om altijd PLA te gebruiken. Het materiaal is makkelijk om te printen en met een verwarmd printbed van slechts 60° is de print ook relatief energiezuinig.

ABS

ABS is iets minder sterk dan PLA en zal sneller blijvend vervormen, het is echter wel veel taaier en zal niet zomaar breken. ABS is dan ook geschikt voor industriële toepassingen, het wordt bijvoorbeeld toegepast in de automotive industrie voor onder andere dashboards en bumpers. Een nadeel van ABS is dat je dit materiaal niet in een kantooromgeving kunt printen, er komt namelijk een onaangename geur bij vrij. Alle andere dddrop filamenten zijn geurloos en kunnen wél naast het koffiezetapparaat geprint worden.

PETG

PETG is een erg sterk materiaal dat ook nog eens flexibel is: het kan tot tweemaal zijn eigen lengte worden uitgerekt voordat het breekt. Dankzij de combinatie van sterkte, taaiheid én flexibiliteit, is het uitermate geschikt voor onderdelen die veel bewegen en waar vermoeiing op de loer ligt. Daarnaast wordt dit materiaal veelal ingezet in de voedingsmiddelen industrie. PETG is namelijk het enige filament dat is goedgekeurd voor gebruik met voedingsmiddelen. Het is dan ook niet verrassend dat PETG wordt gebruikt voor de bekende petflessen: het mag in aanraking komen met voeding, kan een grote druk weerstaan zonder te vervormen en zal niet zomaar breken.

Filament

Conclusie

We hopen dat we je duidelijkheid hebben kunnen geven. Welk materiaal het meest geschikt is voor je print, is per situatie verschillend. Grofweg kun je aanhouden dat wanneer je start met 3D printen, je het beste begint met PLA. Print je zichtmodellen zonder industriële toepassing? Blijf dit dan ook in een later stadium gebruiken. Als het te printen object een gebruiksvoorwerp is of hoge temperaturen moet weerstaan, grijp dan naar ABS. Maar niet voordat je eerst met PLA geoefend hebt. Bij flexibelere toepassingen kun je het beste overschakelen naar PETG of FLEX. Is grote flexibiliteit gewenst? Dan is FLEX de juiste keuze. PETG zet je in wanneer ook robuustheid en sterkte gewenst is, vooral in situaties waar materiaalvermoeiing een risicofactor is.

Overweeg je zelf een professionele 3D printer te kopen?

De mogelijkheden met CAD2M en Additive Manufacturing zijn eindeloos. Neem contact op en we leggen je alles uit.

Contact met CAD2M'er
Taco Willemsen

Dit vind je vast ook interessant