Alfred aan het woord: de historie van CAD2M


Alfred aan het woord: de historie van CAD2M

Innovatie zit Alfred Uytdewilligen -oprichter van CAD2M- in het bloed. Hij werd geboren als 6e kind in een gezin van 12, en maakte het zijn ouders niet makkelijk. "Ik was levensgevaarlijk thuis, ik heb van alles gemaakt. Van zelfgemaakte bommen tot een windmolen van 3 meter hoog die vervolgens op hol sloeg… Ik was een ongeremde uitvinder".

In zijn studententijd startte Alfred zijn eerste eigen bedrijfje in een garagebox bij zijn schoonouders. Het bedrijf, genaamd Dyflex, specialiseerde zich in software engineering. Alfred: "Ik heb er een hekel aan om steeds hetzelfde te moeten doen, dus ik vond automatisering heel interessant". Met Dyflex ontwikkelde Alfred voornamelijk tekenprogramma's voor bedrijven. In 1990 kwam het Italiaanse computerbedrijf Olivetti om te hoek kijken. Ze hadden interesse in Dyflex en wilden het opnemen in hun organisatie. "Het bedrijf bestond toen uit mijzelf, mijn computer en een fax. Meer niet. In eerste instantie voelde ik wel wat voor de overname. Ik ben een techneut en had geen zin om me bezig te moeten houden met zaken als slecht betalende debiteuren". Nadat hij het had laten bezinken, zag Alfred de overname echter niet meer zitten, maar hij durfde niet meer terug te krabbelen. "Ik besloot daarom en hoger salaris te eisen dan de directie van Olivetti verdiende, en durfde ook nog 10.000 gulden te vragen voor mijn computer en fax. Ik dacht dat het nu wel af zou ketsen, en schrok dan ook toen ze akkoord gingen."

Na 1 jaar werken onder een baas, begon het toch te kriebelen. Alfred besloot zijn zekerheid en salaris op te geven en nam in 1991 ontslag. Hij richtte 'Care Innovation' op, ditmaal in een slaapkamertje 3 hoog achter. Onder deze naam ontwikkelde hij zelf CAD en CAM software, maar verkocht ook de software van Microstation. "De naam was een afkorting van 'We Care for Innovation'. Dat begreep niet iedereen, mensen dachten dat we in de ziekenhuis software zaten". Later gingen ze SolidEdge verkopen, maar in 2000 besloot het bedrijf over te stappen naar SOLIDWORKS. "Dat was een lastige periode, maar SOLIDWORKS ondersteunde ons hier goed in. In 2003 was de transformatie compleet en doopten we onszelf om naar CAD2M." Na een aantal jaren gestage groei, besloot Alfred in 2013 dat CAD2M meer stabiliteit nodig had. Bert Smeitink werd aangesteld als General Manager en samen blijken ze een gouden duo: "Ik ben een avonturier en wil blijven innoveren en veranderen. Bert is de stabiele factor bij CAD2M. Hij jaagt geen verandering na, alleen verbetering".

Na de garagebox en slaapkamer, is CAD2M nog meerdere malen verhuisd. Alfred is met het bedrijf altijd in Doetinchem gebleven: "Ik heb de hele wereld rondgereisd, maar ben altijd weer blij om terug te zijn. Doetinchem is groot genoeg om alles te hebben, maar klein genoeg om gezellig te zijn," licht hij toe. Inmiddels staat er weer een verhuizing aan te komen, en het verbaast dan ook niet dat dat wederom binnen Doetinchem zal zijn. "CAD2M barst uit haar voegen en is toe aan een groter pand. Als alles goed gaat, zitten we er aan het eind van dit jaar in." De verhuizing is een mooie illustratie van de groei die CAD2M de afgelopen jaren doormaakte. Inmiddels bestaat het team uit zo'n 35 medewerkers en ook het productportfolio is flink uitgebreid. Recentelijk nog met de zelf ontwikkelde dddrop 3D printer. Status quo na 25 jaar? "We hebben samen iets neergezet om trots op te zijn.".

Blogoverzicht