Een exclusief kijkje in het ontwerpproces van een luidspreker


Een exclusief kijkje in het ontwerpproces van een luidspreker

André Kamperman is Technisch Conceptueel Adviseur en heeft zich gespecialiseerd in geluid en trillingen op allerlei gebieden. In het diepste geheim is André al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van een nieuwe luidspreker. Inmiddels is hij bij het prototyping gedeelte aangekomen en maakt hierbij dankbaar gebruik van de dddrop 3D printer Leader Pro. Zonder al te veel prijs te geven, mochten wij toch een exclusief kijkje in zijn 'ontwerpkeuken' nemen.

Van idee tot model

Het idee om te starten met het ontwerp van een nieuwe luidspreker is ontstaan uit pure ontevredenheid van de huidige luidsprekers die er op de markt zijn. Het blijkt dat de luidsprekertechniek de laatste honderd jaar weinig ontwikkeling heeft doorgemaakt om het geluid echt beter te maken. André wil hier verandering in brengen en zorgen voor een echt compleet nieuwe techniek. Natuurlijk is ook André gebonden aan de natuurkunde wetten, maar hij ziet zeker mogelijkheden om de kwaliteit van de speakers te verbeteren. Zijn doel is om een plug & play luidspreker op de consumentenmarkt te brengen, waarbij het veel minder van belang is hoe je er voor zit. Het geluid moet altijd optimaal zijn, gedetailleerd en dynamisch zodat je het beleeft alsof er voor je neus live gespeeld en gezongen wordt! Tijdens zijn afstudeerproject zijn hiervoor de eerste stappen gezet. Na het afstuderen lag er een geschreven plan met heel veel berekeningen en een aantal tekeningen. In de jaren daarna is het ontwerp diverse malen aangepast tot daar uiteindelijk de SOLIDWORKS 3D tekening was; klaar voor prototyping.

Prototyping

Omdat André bekend was het met ontwikkelingsproces van de dddrop 3D printers was het voor hem vanzelfsprekend om hiermee de prototypingfase van zijn eigen product in te gaan. Het grote voordeel van 3D printen is dat er niet op de ouderwetse manier, extern ergens mallen gemaakt hoeven te worden, waarbij er een lange doorlooptijd ontstaat. André zet nu zelf de printer aan en het model wordt gemaakt. Andrés kwaliteiten liggen bij het ontwerpen en tekenen, maar het daadwerkelijk maken is andere specialiteit, hiervoor heeft hij de expertise van het dddrop-team ingeschakeld. Samen hebben ze al meerdere modellen gemaakt van verschillende materialen. Momenteel zitten ze nog midden in de testfase. Voor de eerste printmodellen is voornamelijk gebruik gemaakt van PLA, dit omdat deze kunststof makkelijk te printen is. Inmiddels zijn er ook een aantal modellen van ABS gemaakt omdat dit een beter constructiemateriaal is.

Model gevuld met beton

Om de juiste geluidskwaliteit te krijgen is niet alleen het mechanische aspect van belang, maar zeker ook de akoestiek. Essentieel hierbij is dat de behuizing niet mee gaat werken, wat nu veelal wel het geval is bij de luidsprekers die op de markt zijn. Akoestiek is niet via een computer te simuleren. Prototyping is hiervoor dus essentieel en de dddrop 3D printer maakt het mogelijk om zelf te testen, zonder afhankelijk te zijn van andere partijen. André is op zoek naar het beste vulmiddel voor het model, om een bepaalde stijfheid van de behuizing te krijgen. Het laatste 3D printmodel heeft André gevuld met vezelversterkt beton, om te testen of dit de optimale akoestiek geeft. Omdat het product echt nog in de testfase zit is het nog de vraag of dit het uiteindelijke vulmiddel zal worden.

Toekomst

Voorlopig maakt André nog dankbaar gebruik van de dddrop Leader PRO om de testmodellen te maken en zo tot het ultieme model te komen. Wanneer de luidspreker daadwerkelijk in productie wordt genomen, zal dit in de beginfase met een 3D printer worden geproduceerd. Zodra er in heel grote oplage moet worden geproduceerd zal er op een moment een omslagpunt komen om over te stappen op de spuit-giet methode.

Ook benieuwd of de dddrop 3D printer wat voor u kan betekenen in het prototypingproces? Neem contact met ons op via info@dddrop.nl of via 0314-377050, we helpen u graag uw model te realiseren.

Blogoverzicht