Expositie: De Achterhoek in 3D


Expositie: De Achterhoek in 3D

Bijna een jaar geleden startte een fanatieke groep vrijwilligers met een ambitieus project: de Achterhoek in 3D printen. Na een stemmingsronde onder inwoners werden negen bijzondere gebouwen gekozen voor de productie. De 3D printgroep ging aan de slag met SOLIDWORKS om de gebouwen te tekenen, waarna ze op de dddrop 3D printer werden gemaakt. Inmiddels is het project afgerond en worden de geprinte gebouwen tentoongesteld in het Stadsmuseum in Doetinchem.

Het proces

"We hadden ons verkeken op het tekenwerk," vertelt projectmedewerker Eefje Ernst. "Het is best veel werk, ook omdat de tekeningen solide moeten zijn om goed te kunnen printen. Daardoor liep het wat vertraging op." Het printen ging gelukkig wel voorspoedig: "We hebben verschillende fases gemaakt. Bij de steengroeve van Winterswijk was het bijvoorbeeld lastig om de diepte er goed in te krijgen. We hebben een beetje geëxperimenteerd en zijn uiteindelijk tot een hele mooie steengroeve gekomen." Over welke print Eefje het meest tevreden is? "Ik denk toch ruimzicht, maar dat komt puur omdat er een soort tweede laag op zit. Het balkon van Ruimzicht is er los op geplaatst, waardoor er meer diepgang in komt," vertelt ze. "Het is heel mooi dat je losse elementen kunt printen en op elkaar kan bevestigen. Dat maakt het nog realistischer."

De expositie

Inmiddels zijn de gebouwen af en worden ze tentoongesteld in het Stadsmuseum. De prints zijn op een grote kaart geplaatst en er zijn foto's te zien van de gebouwen. Daarnaast staat er een dddrop 3D printer te draaien om ter plekke miniaturen te maken. Ook zijn er video's te zien met uitleg over het proces. De tentoonstelling is daarom leuk voor iedereen, jong en oud. Eefje: "De reacties zijn heel positief. Bezoekers zijn enthousiast over de opzet, de gebouwen hebben zo echt body gekregen. Het grappige is dat mensen de gebouwen oppakten tijdens de opening. Dat vond ik fascinerend, want het is wel een museum natuurlijk. Mensen willen het gewoon even voelen en bekijken."

En nu?

Met de expositie is de laatste fase van het project ingegaan: het tentoonstellen van de prints. De geprinte gebouwen gaan straks ook de binnenstad in, zodat iedereen de prints laagdrempelig kan bekijken. "Hoe we dat precies gaan vormgeven is nog niet duidelijk," licht Eefje toe. "Het project krijgt in ieder geval nog een staartje, de gebouwen zullen straks ook buiten te zien zijn." Verder blijft de 3D printgroep gewoon bestaan. Elke dinsdagavond komt de groep bij elkaar om te printen en daarbij kan iedereen aansluiten. Eefje: "Het kan zijn dat er nog nieuw printwerk bijkomt voor dit project. Daarnaast is er nu ook weer tijd om andere dingen te printen en te experimenteren. Daar hebben de mannen van de printgroep inmiddels ook wel weer zin in natuurlijk."

De expositie "Achterhoek in 3D" is nog t/m 5 december te zien in het Stadsmuseum in Doetinchem. In deze periode is de toegang gratis. Wilt u meer weten over 3D printen en de printgroep? Elke dinsdagavond komt de groep bij elkaar in de Gruitpoort en iedereen is hierbij welkom.

IMG_5589.JPG

Blogoverzicht