HAN Hydromotive onthult Accelerator 2


HAN Hydromotive onthult Accelerator 2

Vorige week had de HAN een bijzondere onthulling: het Hydromotive team toonde het voertuig waarmee ze meedoen aan de Shell Eco-marathon. Onder toeziend oog van sponsoren, belangstellenden en wethouder Geert Ritsema werd het doek van de Accelerator 2 gelicht.

Eco-marathon
Eind mei vindt in London de Shell Eco-marathon plaats. Tijdens deze duurzaamheidsrace probeert het HAN Hydromotive team zo veel mogelijk kilometers af te leggen met zo min mogelijk brandstof, in dit geval waterstof. Het team, bestaande uit tweedejaars studenten Automotive, doet mee in de klasse UrbanConcept. Hierbij moet de auto aan verschillende eisen voldoen, zodat deze op een kleine stadsauto lijkt. Erik Speets, teammanager van HAN Hydromotive, vertelt: "Het voertuig moet bijvoorbeeld vier wielen en verlichting hebben, en de bestuurder moet rechtop in een bepaalde hoek zitten. Zo worden in deze klasse de meest realistische ontwerpen gemaakt."

HAN-Hydromotive-onthulling-2.jpg

Zo licht mogelijk
Voor deze jaarlijks terugkerende wedstrijd hoefde het team niet vanaf nul te beginnen. Als uitgangspunt gebruikten ze het voertuig van 2016, dat ze verder hebben ontwikkeld en verbeterd. Erik: "Zo licht mogelijk ontwerpen is het doel. We hebben daarom een geheel nieuwe body ontwikkeld in SOLIDWORKS. Hij weegt nu 18.5 kilo, 10 kilo minder dan vorig jaar. We hebben bewust gekozen voor carbon in plaats van metaal, want dat is veel lichter. Daarnaast konden we de body met carbon makkelijker zelf op school maken. We hebben namelijk niks uitbesteed, maar alles zelf in huis gemaakt. Carbon is alleen wel lastiger te simuleren dan metaal, dus dat was wel een uitdaging. Maar het is gelukt!"

Doel
Het team heeft zich als doel gesteld om de prestatie van vorig jaar te verbeteren. Dat zal nog een flinke uitdaging worden, aldus Erik: "Vorig jaar hebben ze omgerekend op 1 liter benzine 570 kilometer afgelegd. Dit jaar willen we over de 600 heen. Vorig jaar eindigden ze als 6e in hun klasse, dus dit jaar is de top 5 ons streven. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken."

Blogoverzicht