3D printen | Kranige print met de dddrop Leader Twin


3D printen | Kranige print met de dddrop Leader Twin

Bij dddrop draaien de printers 24/7, om zo continu te kunnen testen en optimaliseren. Omdat onze klanten in verscheidene branches opereren, maken ze zo veel mogelijk verschillende type prints. Zo printte medewerker Thomas onlangs deze kogelkraan. Door de kogel met een hendel te roteren, kan de stroming van vloeistof worden afgesloten. Deze kraan printten hij in onderdelen, die hij vervolgens in elkaar heeft gezet. Een bijzondere uitdaging, want werkt de kraan vervolgens ook naar behoren?

Thomas licht toe waar hij op gelet heeft bij het printen: allereerst koos hij ervoor om ABS materiaal te gebruiken. ABS is het meest geschikt voor industriële toepassingen, het breekt niet snel en kan hoge temperaturen weerstaan. Een andere belangrijke overweging is de positie waarin de onderdelen geprint worden. In eerste instantie heeft het de voorkeur om de meest 'gemakkelijke' positie te kiezen. U legt dan het grootste oppervlak op het printbed, mits dit vlak is. Op deze manier ontstaat de minste overhang en is dus minder ondersteunend materiaal nodig. Daarnaast is de positie essentieel voor de sterkte en afwerking van het product. Het model wordt namelijk in de hoogte opgebouwd uit laagjes. Het deel dat horizontaal wordt geprint, krijgt daarom de meer sterkte dan de gelaagde verticale richting. Ook komt de vormgeving van het product beter uit wanneer de contour wordt gebouwd op het horizontale vlak, u krijgt dan een betere afwerking van de rondingen. Houd bij het printen dus goed in de gaten op welke plekken het object de meeste krachten te verduren krijgt en wat de gewenste afwerking van het product is.

Liggend-15-x-165-2.jpg Staand-165-x-15-2.jpg

Hierboven ziet u de kraan in 2 posities. Zoals de pijl aangeeft, krijgt het model altijd in horizontale richting de beste afwerking en kan het de meeste krachten weerstaan. Wat deze horizontale richting is, hangt er vanaf of u de kraan liggend (links) of staand (rechts) print. In dit geval is een staande print de meest 'makkelijke', waarbij het minste support materiaal nodig is en tevens de ronding goed worden afgewerkt. Is echter de sterkte het belangrijkst, dan kunt u het beste kiezen voor een liggende print.

Na het printen was het tijd om de onderdelen in elkaar zetten. Zoals eerder genoemd, vormde dit een extra uitdaging. De kogel moet precies in de kraan passen en goed kunnen bewegen om ook daadwerkelijk functioneel inzetbaar te zijn. Een kleine vervorming kan hierbij funest zijn. Het was daarom extra belangrijk om de kraan met een gesloten kap te printen. In onderstaande video ziet u het eindresultaat. De onderdelen zijn geassembleerd met behulp van lange bouten en ook de kogel draait soepel rond. We hebben een werkende kogelkraan gecreëerd! Missie geslaagd.

Blogoverzicht