SOLIDWORKS Misaligned Concentric Mates


SOLIDWORKS Misaligned Concentric Mates

Wanneer u componenten met twee gaten wilt verbinden, en de gaten hebben niet dezelfde hartafstand, ontstaat er een mate error. Dit komt omdat de gaten niet beschouwd kunnen worden als concentrisch. SOLIDWORKS 2018 heeft hier een nieuwe optie voor: Misaligned Concentric Mates.

U kunt de mates oplossen door de eerste of tweede concentric mate uit te lijnen en een compensatie toe te passen op de concentric mate die niet opgelost kan worden. Het is ook mogelijk om de compensatie tegelijkertijd op beide gatensets toe te passen. U kunt ook een toegestane tolerantie aangeven, waarboven de Misaligned Mates de assembly over definiëren en er een error vertoont wordt.

Maar ik wil geen misaligned concentric mates!

Laten we beginnen met dit bezwaar. Sommige bedrijven accepteren geen Misaligned Mates omdat die serieuze problemen kunnen veroorzaken in het productieproces. Deze groep is geholpen door het uitschakelen van het creëren van misaligned mates. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Ga naar Tools > Options > System Options > Assemblies.
 2. Selecteer of deselecteer Allow creation of misaligned mates

Omdat dit een aanpassing is in het systeem, is het niet nodig om het op te slaan in een template. Het is wel noodzakelijk dat elke gebruiker binnen de organisatie de juiste instellingen hanteert.

Toestaan Misaligned Mates

In onderstaande stappen leg ik uit hoe Misaligned Mates worden toegevoegd:

 1. Voeg een Concentric Mate toe bij de eerste set gaten.
  SOLIDWORKS-misaligned-mates1.PNG
 2. Voeg een Concentric Mate toe bij de tweede set gaten.
 3. Het volgende scherm verschijnt:
  SOLIDWORKS-misaligned-mates-2.PNG
 4. Selecteer Create this mate using misalignment options.
 5. In de Mate Property Manager verschijnen de volgende instellingen onder Concentric:

  SOLIDWORKS-misaligned-mates-3.PNG
 6. Selecteer een van de volgende opties onder Misallignment:

  SOLIDWORKS-misaligned-mates-4.PNG
 7. Maximum Deviation kan gebruikt worden om een de maximaal toegestane afwijking tussen de set gaten in te stellen. Deze waarde wordt gedefinieerd in Document Properties. Door Use Document Property te deselecteren, kunt u een aangepaste waarde definiëren.
 8. Nadat u op OK heeft geklikt, wordt er een Misaligned folder gecreëerd onder de Mates folder.

  SOLIDWORKS-misaligned-mates-5.PNG

Standaardinstellingen missaligned mates

U kunt de misalignment altijd verwijderen door met de rechtermuisknop te klikken op een van de misaligned mates.Standaardinstellingen voor misaligned matesU kunt altijd het standaard gedrag van de misaligned mates aanpassen in de Document Properties. Hiervoor gaat u naar Tools > Options > Document Properties > Mates. Hier kunt u de standaard waarde voor de maximale toegestane afwijking voor Misaligned Holes instellen. U kunt ook de standaard instelling voor het Misalignment type selecteren.

Conclusie

Omdat volledig concentrische gaten niet altijd noodzakelijk zijn voor het assembleren van onderdelen, biedt SOLIDWORKS 2018 een goede oplossing met de nieuwe Misaligned Mate opties. Gelukkig is er ook een manier om deze optie uit te zetten voor diegene die geen gebruik willen maken van deze mogelijkheid. Uiteindelijk is het voor elke engineer belangrijk om deze optie te kennen, zodat de samenstellingen op de gewenste manier functioneren.

Geschreven door Martijn Visser, Elite Application Engineer

Blogoverzicht