Solar Team Twente gaat voor de winst


Solar Team Twente gaat voor de winst

Elke twee jaar racet een groep auto's op zonne-energie door de outback van Australië, met maar één doel: de snelste zijn! Ook dit jaar vindt de Bridgestone World Solar Challange weer plaats. Deze race loopt over de Stuart Highway van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden: een afstand van 3000 km die alleen met behulp van kinetische of zonne-energie mag worden afgelegd.

Take on the Dutch

Het thema van dit jaar is 'Take on the Dutch'. Rémon Kalter, Mechanical Engineer van het Nederlandse Solar Team Twente, vertelt: "De organisatie heeft dit thema geïntroduceerd, omdat alle drie de Nederlandse teams in de vorige editie op het podium stonden. En dat terwijl er teams van topuniversiteiten van over de hele wereld –denk aan Cambridge en Michigan- meedoen!" De lat ligt dus hoog voor dit team van het Saxion en University of Twente.

Solar-Team-Twente-SOLIDWORKS.jpg

Het ontwerp

"Wij bouwen voor iedere editie een compleet nieuwe zonneauto. We gebruiken SOLIDWORKS voor het ontwerp van alle mechanische onderdelen, de behuizingen van elektronische componenten, de ribstructuur en het beheren van de totaal-assembly, waarin wordt bijgehouden of alle onderdelen goed in de auto passen," aldus Rémon. "Onze auto maakt gebruik van zonne-energie die deels wordt opgeslagen in de accu en deels wordt gebruikt voor de aandrijving van de elektromotor. Als de zonneauto moet afremmen dan gebruiken we de motor om de kinetische energie terug te winnen door regeneratief te remmen."

Engineering uitdaging

Door de regels iedere editie aan te passen, stimuleert de organisatie technologische innovaties. "Dit leidde tot een grote uitdaging," vertelt Rémon. "Het zonnepaneel mag dit jaar namelijk maar 4 vierkante meter aan zonnecellen hebben. Vorige editie was dat nog 6 meter. Het was hierdoor een enorme uitdaging om alle onderdelen in de auto te passen. We hebben in SOLIDWORKS een totaal-assembly gemaakt met alle onderdelen. Door dit overzicht hebben we de auto heel klein kunnen ontwerpen. Op meerdere plekken is er minder dan 1mm marge tussen verschillende onderdelen!"

Overwinning

Op 8 oktober start het Solar Team Twente in de 7e editie van de Bridgestone World Solar Challenge, met maar één doel: winnen! "Wij gaan deze editie vol voor de winst. Samen met alle ervaring en hulp van oud teamleden moet dit lukken." Ook Rémon en zijn collega's doen er alles aan om de volgende teams te helpen. "Dit jaar hadden we voor het eerst SOLIDWORKS PDM (Product Data Management) tot onze beschikking. Door problemen met de server en de tijdsdruk, hebben we hier nog niet alles in geïmporteerd. Dit doen we na de race wel, zodat het volgende team alle onderdelen makkelijk terug kan vinden. Zo hopen we ze een kickstart te geven." Als het aan Rémon en zijn team ligt, blijft het thema "Take on the Dutch" dus nog wel een aantal jaar van toepassing.

Blogoverzicht