SOLIDWORKS verborgen parel: Delete Face


SOLIDWORKS verborgen parel: Delete Face

SOLIDWORKS kent veel features, maar de meeste engineers gebruiken er slechts een aantal van. In deze tech blog leg ik daarom een vrij onbekende, maar erg krachtig feature uit: Delete Face. Zelf gebruik ik deze feature vrij vaak om klantproblemen op te lossen.

Waar te vinden?

U vindt de Delete Face Delete-Face-6.png op de Surfaces toolbar (CommandManager) of insert > Face > Delete.

Wat doet het?

Het hoofddoel van Delete Face is om oppervlakken te verwijderen, zoals de naam eigenlijk al zegt. De feature heeft drie opties om uit te kiezen:

  • Delete
    Verwijdert een vlak van een surface body of één of meer vlakken van een solid body om een surface te creëren.
  • Delete and Patch
    Verwijdert een vlak van een surface body of solid body en patcht en trimt de body.
  • Delete and Fill
    Verwijdert vlakken en genereert één vlak om ontstane gaten te dichten.

Voorbeeld van Delete and Patch

Laten we eens kijken naar een geïmporteerd plaatwerk onderdeel. In dit geval kunt u de Insert Bends feature gebruiken, om een uitslag te genereren van het geïmporteerde bestand. De gedefinieerde buigradius van het geïmporteerde bestand is echter niet aanpasbaar. Hiermee kan de Delete Face tool u helpen. In de afbeelding hieronder ziet u dat alle gebogen vlakken geselecteerd zijn in de Delete Face PropertyManager.


Met de Delete and Patch optie worden deze vlakken verwijderd en de aangrenzende vlakken verlengd om een ononderbroken oppervlak te vormen. Nu kan de Insert Bends feature worden gebruikt om elke buigradius probleemloos in te voeren. De afbeeldingen hieronder laten de resultaten van deze actie zien.

Voorbeeld van Delete and Fill

Een ander voorbeeld is een Fillet feature die veel kleine vlakken heeft gecreëerd. Ook hier is Delete Face de oplossing. In dit geval wordt de Delete and Fill optie gebruikt. In de afbeelding hieronder ziet u dat alle ongewenste vlakken zijn geselecteerd in de Delete Face PropertyManager.


Met de Delete and Fill optie worden deze vlakken verwijderd en gevuld met één ononderbroken vlak. De Tangent Fill optie maakt tangente overgangen tussen het nieuwe vlak en de rest van het deel. De afbeelding hieronder laat het resultaat van deze actie zien.


Conclusie

We hebben nu gezien hoe de Delete Face tool eenvoudig een aantal problemen met uw SOLIDWORKS model kan oplossen. Weet dat Delete Face ook erg nuttig kan zijn bij het verwijderen van ongewenste details van gedownloade bibliotheekdelen, zodat deze eenvoudige te gebruiken zijn in een grote assembly. Het kan zelfs helpen om een simpel gat te verwijderen, zonder het risico uw design intent onderuit te halen.

Geschreven door Martijn Visser

Blogoverzicht