Versnel Large Assemblies met Display States


Versnel Large Assemblies met Display States

Het werken met grote assemblies in SOLIDWORKS kan een uitdaging zijn. Tijdrovende rebuildtijden, geduld uitoefenen terwijl de assembly opent/opslaat of vertraagde reactie tijdens roteren/zoomen van de assembly. Dit zijn slechts enkele symptomen die zich voor kunnen doen bij het bewerken van een grote assembly. Een van de hoofdredenen hiervan is de gebruikte ruimte van het computergeheugen (RAM). SOLIDWORKS biedt verschillende methodes om minder data in het geheugen te laden, zodat de prestaties van de assembly verbeteren. De bekende opties zijn Lightweight en Large Assembly Mode. In deze tech blog wil ik een andere methode uitleggen om het geheugen van de computer te ontzien en de prestaties van grote assemblies te verhogen.

Hiervoor gaan we display states creëren, waarbij minder parts worden getoond. Tijdens het openen van de assembly kan een display state geselecteerd worden, waarbij alleen de zichtbare delen in het geheugen worden geladen.

Stap 1: display states creëren

Ik zal de assembly hieronder gebruiken als voorbeeld: een onderdeel van een camperinterieur. Het duurt 50 seconden om deze te openen en het bevat 430 componenten.


U vindt de display states in de ConfigurationManager, de onderste helft is gereserveerd voor de display states. Een standaard display state is altijd beschikbaar. In de volgende afbeelding heb ik deze hernoemd naar 'Show_all'. Dit wordt namelijk de display state waarin alle componenten zichtbaar zijn.


Het maken van display states is simpel. Geef ergens in het display state gebied een rechtermuisklik en selecteer Add Display State.


Na het creëren van een display state en het activeren ervan met een dubbelklik, kunt u componenten verbergen. De verborgen status van deze delen wordt automatisch opgeslagen in de actieve display state.

Hierbij een aantal extra tips om het werk eenvoudiger te maken:

1. Leer de tools in het Select menu kennen:

Display-states-4.PNG

Met deze tools kunt u snel componenten selecteren, om ze te verbergen in een bepaalde display state. Een aantal opties:

 • Select Identical Components:
  Een geweldige optie om identieke componenten te selecteren, door er slechts één van te selecteren.
 • Select Internal Components:
  Selecteert alle interne delen die zijn omsloten door andere componenten. Wat u niet kunt zien, hoeft immers ook niet geladen te worden.
 • Select By Size:
  Toont het Display the Select Components by Size scherm, waar u een percentage van de assemblygrootte percentage kunt invoeren. Meestal zijn de kleine componenten niet noodzakelijk tijdens het ontwerpen, dus hoeven ze niet geladen te worden.
 • Select Toolbox:
  Selecteert alle Toolbox componenten in de assembly. Meestal zijn de toolbox componenten niet nodig tijdens het ontwikkelproces.

2. Snel display states creëren me het Isolate commando:

Als u een selectie van componenten maakt, kunt u met rechtermuisklik Isolate selecteren. Zo blijven deze componenten zichtbaar en wordt de rest van de assembly verborgen. In de Isolate popup toolbar kunt u deze status direct opslaan als een nieuwe display state:


Stap 2: prestaties verbeteren met display states

Allereerst, zorg dat de assembly met alle nieuwe display states is opgeslagen. De volgende keer dat u de assembly opent, kunt u de gewenste display state selecteren.

Display-states-6.PNG

Maar dat is niet alles! Na het kiezen van de display state kunt u de volgende optie selecteren: Do not load hidden components.

Display-states-7.PNG

Deze optie laadt alleen de assembly componenten die zichtbaar zijn in de geselecteerde display state. Dit zorgt voor een flinke verbetering van de prestaties, omdat er minder componenten in het geheugen van de computer worden geladen.

Conclusie

In mijn voorbeeld heb ik een Kitchen_only display state gemaakt. Door de assembly te openen in deze display state, met de Do not load hidden components optie ingeschakeld, wordt de opentijd gereduceerd tot 10 seconden. Dat is 5 keer sneller dan het openen van de complete assembly! Daarnaast zijn de prestaties tijdens het bewerken van de assembly ook flink verbeterd.


Geschreven door Martijn Visser, Elite Application Engineer.

Blogoverzicht