Fix uw schets met Repair Sketch


Fix uw schets met Repair Sketch

Een van de meest fundamentele onderdelen van SOLIDWORKS is de schets. Elk ontwerp begint ermee en meestal wordt de schets gebruikt voor het configureren van het ontwerp. Als uw schets faalt, zal het 3D model waarschijnlijk ook falen. Soms is er een probleem met uw schets, maar kunt u niet achterhalen waar het probleem ligt. In deze Techblog leg ik een handige feature van SOLIDWORKS uit: Repair Sketch. Laten we kijken wat deze tool voor u kan doen.

Repair Sketch: waar vindt u het?

In eerste instantie bevindt Repair Sketch zich in het Sketch tabblad van de CommandManager:

Repair_sketch_location.PNG

Anders kunt u het vinden onder Tools > Sketch Tools > Repair Sketch. Bonus tip: gebruik de Search Command box in de rechter bovenhoek van het SOLIDWORKS venster:

Search_box.PNG

Repair Sketch: hoe werkt het?

Laten we eens kijken naar de volgende schets:

Sketch_with_error.PNG

Op het eerste oog, lijkt alles correct. Maar wanneer we een Extruded Boss Feature maken, is er geen preview te zien:

Boss_extrude_error.PNG

Daarnaast is het Selected Contours vak automatisch geselecteerd in de Boss-Extrude-FeatureManager. Dit is een goede indicatie dat er een probleem is met de schets en een perfecte taak voor de Repair Sketch tool. Laten we teruggaan naar onze schets en beginnen met de Repair Sketch tool. Het volgende gebeurt:

Repair_sketch_1.PNG

Het Repair Sketch dialoogscherm verschijnt en we zien dat de tool twee problemen heeft gevonden. Een vergrootglas geeft het eerste probleem aan. Ook vertelt het dialoogscherm ons dat het eerste probleem een Two Points Gap is. Het gat wordt opgemerkt door de tool, omdat het kleiner is dan het nummer in Showing gaps smaller than. Het probleem kan makkelijk opgelost worden door het verslepen van het ene eindpunt naar de ander zodat de punten samenkomen. Dit kunt u eenvoudig doen in het vergrootglas.

Na deze aanpassing klikken we op Refresh Refresh_button.PNG in het Repair Sketch dialoogscherm. Dit herstart de Repair Sketch en het scherm zal er zo uitzien:

Repair_sketch_2.PNG

In het dialoogscherm wordt een beschrijving van het tweede probleem weergegeven: drie of meer contoursegmenten komen samen op dit punt. Normaal komen in een gesloten contour maximaal twee contoursegmenten samen, maar in het vergrootglas zien we inderdaad 3 lijnen. Dit kan makkelijk opgelost worden door de ongewenste lijn te verwijderen.

Uiteindelijk klikken we nog een keer op Refresh Refresh_button.PNG en het Repair Sketch dialoogscherm verschijnt weer met de melding dat er geen problemen gevonden zijn:

Repair_sketch_3.PNG

Nu kunnen we het Repair Sketch scherm sluiten en de Extruded Boss feature met succes creëren!

Boss_extrude_success.PNG

Repair Sketch: goed om te weten!

Zoals we in het bovengenoemde voorbeeld hebben gezien, kan de Repair Sketch tool fouten markeren en beschrijven. Maar Repair Sketch kan ook fouten automatisch repareren:

  • Kleine schetsonderdelen
    Dit is voor onderdelen waarvan de lengte minder is dan twee keer de maximale waarde van de opening (ingevoerd in het Repair Sketch dialoogscherm). Repair Sketch zal deze automatisch verwijderen uit de schets. Er zal geen melding verschijnen van deze actie.
  • Overlappende schetslijnen en -bogen
    Repair Sketch zal deze automatisch samenvoegen in één enkele entiteit. Er zal geen melding verschijnen van deze actie.

Omdat Repair Sketch geen melding geeft over deze acties, kan het zijn dat u de Repair Sketch tool opent en meteen de melding No problems found te zien krijgt. In de tussentijd zijn de fouten echter automatisch opgelost.

Conclusie
We hebben gezien hoe de Repair Sketch tool uw dagelijks werk makkelijker kan maken. Met deze tool hoeft u niet meer eindeloos te zoeken naar de kleine fouten in uw schets. Repair Sketch laat niet alleen met een vergrootglas de fouten zien, het geeft ook een beschrijving van het probleem en sommige fouten worden zelfs automatisch opgelost!

Ik hoop dat u met plezier deze Techblog hebt gelezen en ik wens u allemaal een gelukkig en foutvrij 2017!


Geschreven door Martijn Visser

Blogoverzicht