Haal het meeste uit Magnetic Mates!


Haal het meeste uit Magnetic Mates!

In veel voorbeelden wordt de Magnetic Mates functionaliteit van SOLIDWORKS gebruikt voor assembly's van transportbanden. In deze techblog wil ik meer toepassingen van deze feature met jullie delen, samen met een nieuwe SOLIDWORKS 2018 functionaliteit.

Laten we eens kijken naar de volgende assembly:

SOLIDWORKS-Magnetic-Mates-1.PNG

Dit is een model van een freesmachinebed met klemmen. Dit is een voorbeeld van een assembly die gemaakt kan worden in veel verschillende configuraties. Dit is mogelijk met SOLIDWORKS Configurations, maar zou leiden tot 126 configuraties voor alle verschillende posities van de klemmen. Daarnaast moeten we voor het samenstellen van de acht componenten handmatig 24 mates maken. In plaats daarvan kunnen we een bibliotheek van de klemcomponenten met Magnetic Mates gebruiken. Uit deze bibliotheek slepen we alle componenten simpelweg in de assembly. Dit maakt het veel eenvoudiger om de verschillende componenten samen te voegen in een korte tijd.

De praktische aanpak

Laten we eerst eens kijken naar het bed:

SOLIDWORKS-Magnetic-Mates-2.PNG

Zoals u kunt zien, zijn er twaalf verbindingspunten (roze) toegevoegd aan het bed. Deze punten gedragen zich als klikpunten voor de componenten die later zullen worden toegevoegd. De twaalf punten zorgen dat de verschillende mogelijke posities kunnen worden geselecteerd.

Om de verbindingspunten te maken, starten we met een schets met twaalf schetspunten. Daarna creëren we de verbindingspunten op ieder schetspunt. Ga hiervoor naar Tools – Asset Publisher.

SOLIDWORKS-Magnetic-Mates-3.PNG

Selecteer in de PropertyManager een vlak als grondvlak (het blauwe vlak in de afbeelding). Selecteer daarna een van de schetspunten. Selecteer ook een vlak voor de richting (het paarse vlak in de afbeelding). Selecteer vervolgens Update Connector, om het verbindingspunt te creëren. Een oranje pijl laat de plaatsingsrichting zien. De oranje pijl van het verbindingspunt op het andere deel moet wijzen naar de pijl op dit deel. Dit zorgt voor een juiste positionering.

Het bovenstaande proces herhaalt u voor alle verbindingspunten op het component. Dit kunt u doen binnen dezelfde Asset Publisher PropertyManager: klik na het definiëren van een verbindingspunt op Add Connector. Als u klaar bent, klikt u op OK.

Het definiëren van de verbindingspunten moet u voor alle componenten in de bibliotheek doen, om deze eenvoudig samen te kunnen voegen.

Samenstellen

Als alle componenten zijn toegevoegd aan de bibliotheek, kunnen we deze samenvoegen. In dit geval starten we door het bedcomponent in de assembly te slepen. Hierna slepen we de klemcomponenten naar de verbindingspunten op het bed.

SOLIDWORKS-Magnetic-Mates-4.PNG

De roze lijn in bovenstaande afbeelding laat het samenklikken tussen twee verbindingspunten zien.

Om dit sleepproces te verbeteren, heb ik een aantal tips:

 1. Verstel de Magnetic mate proximity via Tools – Options – System Options – Performance:

  SOLIDWORKS-Magnetic-Mates-5.PNG

  Door deze lager in te stellen, kan onverwacht samenklikken worden voorkomen.
 2. In SOLIDWORKS 2018 is een nieuwe optie toegevoegd voor Magnetic Mates. Bij het invoegen van een component met een Magnetic Mate, kunt u de verbindingspunten doorlopen met uw toetsenbord. Gebruik de linker bracket [ om alle verbindingspunten van het bewegende component te doorlopen. Gebruik de rechter bracket ] om alle verbindingspunten van het statische component te doorlopen. Dit maakt het zeer eenvoudig om het juiste verbindingspunt te kiezen. Dat is in dit geval erg handig, omdat er een flink aantal verbindingspunten op elk component zitten.
 3. Een andere verbetering in SOLIDWORKS 2018 is de mogelijkheid om Magnetic Mates direct te vergrendelen na het plaatsen van een component. Dit doet u door op de vergrendelbutton te klikken, zoals in de afbeelding hieronder: SOLIDWORKS-Magnetic-Mates-6.PNG Het vergrendelen van een Magnetic Mate zorgt ervoor dat u niet per ongelijk een reeds geplaatst component versleept.
 4. Om alle vergrendelde Magnetic Mates in één keer te ontgrendelen, klikt u op de Mates folder in de FeatureManager Design Tree en selecteert Unlock All Magnetic Mates.
 5. Heeft u een component op de verkeerde plek geplaatst? Geen probleem, versleep het simpelweg naar de juiste locatie. Had u de Magnetic Mate al vergrendeld? Ontgrendel deze dan zoals hierboven beschreven.

Conclusie

Denk niet dat Magnetic Mates alleen voor transportband-achtige assembly's geschikt zijn. Zoals we hebben gezien, kan het ook worden ingezet voor andere toepassingen. Samengevat hebben we in deze blog:

 • Het maken van 24 mates bespaard
 • Het maken van 126 verschillende configuraties bespaard


Geschreven door Martijn Visser, Elite Application Engineer

Blogoverzicht