Tour de Print 2.0: de loopfiets


Tour de Print 2.0: de loopfiets

Regelmatig hebben we bij CAD2M stagiaires van verschillende leeftijden, niveaus en studierichtingen onder onze hoede. Dit doen we omdat CAD2M graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, maar ook omdat wij op onze beurt weer van deze leerlingen kunnen leren.

Natuurlijk draag ook ik hier mijn steentje aan bij, en begeleid op dit moment stagiair Benjamin. Op zijn uiterlijk oordelend, lijkt hij ook echt de 'Benjamin' van CAD2M. Maar onderschat zijn vaardigheden niet! Hij zit in de vierde klas van het VMBO en krijgt al les in SOLIDWORKS. Hij vindt het programma geweldig en wil zich er graag verder in ontwikkelen. Toen Benjamin bij ons binnen kwam, bleek al snel waarom. Hij heeft feeling voor technisch tekenen en het vormgeven ging hem dan ook al snel goed af. Volgens hemzelf komt dat vooral doordat hij het leuk vindt: "Je moet wel interesse hebben in SOLIDWORKS, anders kom je er niet".

Benjamin kreeg van ons de opdracht om een loopfiets voor peuters te modelleren. "Ik kreeg meteen op de eerste dag al mijn eigen opdracht. Dat vertrouwen gaf me een goed gevoel, en dan ga je er ook voor". Maar waarom een loopfiets? Dit komt voort uit ons Tour de Print avontuur: in aanloop naar de Tour de France hebben we een levensgrote racefiets geprint met onze dddrop 3D printer. Deze printer kan maximaal zo'n 30cm hoog printen, dus moesten we de delen aan elkaar lijmen. Omdat de fiets enkel was bedoeld als promotiemiddel, hebben we onze engineers niet losgelaten op deze verbindingen. Gevolg: de fiets was niet stevig genoeg om daadwerkelijk een rondje op te rijden. Daarom doelen we nu op een kleinere versie: de loopfiets! De bedoeling is dat deze straks echt gebruikt kan worden door kleine engineers in spé.

Blog-Benjamin-5.JPG

Om SOLIDWORKS eerst goed in de vingers te krijgen, heeft Benjamin flink geoefend om zijn CSWA certificaat te halen. Dit certificaat toont aan dat je over een goede basiskennis van SOLIDWORKS beschikt. En het is hem gelukt, dus hij mag zich nu officieel een Certified SOLIDWORKS Associate noemen. Met deze kennis op zak, is hij enthousiast gaan tekenen. "De grootste uitdaging is om het frame sterk genoeg te maken, zodat hij echt gebruikt kan worden". Om zeker te weten dat de fiets stevig genoeg wordt, zal een van de engineers van CAD2M een sterkteberekening maken in SOLIDWORKS Simulation. Benjamin kan dit niet zelf, maar hij vindt het reuze interessant: "Ik ben hier nog maar 2 weken, dus ik hoop dat ik erbij kan zijn. Maar anders kom ik gewoon na mijn stage nog een keer terug hoor". Sowieso is hij van plan om na zijn stage nog eens langs te komen: "CAD2M is het leukste stagebedrijf dat ik tot nu toe heb gehad. Ik wil de fiets graag zien als hij geprint is, dus ik kom zeker nog eens terug".

Bent u ook benieuwd geworden naar de loopfiets? Houd dan onze website en sociale media in de gaten, we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen!

Blogoverzicht