Vitility ontwerpt prijswinnende Pill Box met SOLIDWORKS


Vitility ontwerpt prijswinnende Pill Box met SOLIDWORKS

Bij CAD2M vinden we het altijd leuk om te horen hoe onze klanten mooie producten maken met behulp van SOLIDWORKS. Zo ook het verhaal van Vitility, dat mede dankzij SOLIDWORKS een prijswinnend pillendoosje ontwierp.

Vitility is leverancier van producten die het dagelijkse leven makkelijker en aangenamer maken. Met hun goed doordachte hulpmiddelen worden klanten van jong tot oud ondersteund in alledaagse handelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keukenmessen met een gehoekt handvat waardoor minimale inspanning nodig is, of een handvatverdikker waarmee o.a. schrijfwaren en bestek beter vast te houden zijn. Bij Vitility zijn ze continu bezig om de slimste hulpjes te ontdekken, om zo hun klanten nog beter van dienst te zijn. Deze vernieuwende geest werd onlangs beloond met de ECRM prijs voor het meest innovatieve product. "Daar zijn we natuurlijk erg trots op," aldus Jos van Dal, Operations Manager bij Vitility en ontwerper van het winnende product. De prijs kregen ze voor de Smart Pill Box. Dit 'slimme pillendoosje' is gekoppeld aan een app en helpt gebruikers om hun medicijnen op tijd in te nemen. Daarnaast wordt de voorraad van medicijnen bijgehouden en krijgt de gebruiker een melding als er bijbesteld moet worden. Jos: "Eigenlijk is het een simpel concept, maar toch zijn wij de eersten die het op deze manier doen. Ik zeg altijd maar: de paperclip is ook heel simpel, maar er moet toch iemand op het idee komen".

Het pillendoosje ontwierp Jos geheel in SOLIDWORKS. Daarbij heeft Vitility een aantal bewuste keuzes gemaakt: "De gemiddelde medicijngebruiker slikt 5 verschillende pillen. We hebben daarom gekozen voor 6 bakjes in de doos: het gemiddelde aantal medicijnen, plus 1." Ook over het uiterlijk is goed nagedacht. Waar de meeste medische product wit gekleurd zijn, heeft Vitility bewust gekozen om ook een zwarte variant aan te bieden. "Mensen verbergen het liefst dat ze medicijnen gebruiken. Het doosje is daarom zo ontworpen dat het niet opvalt als een medicijnendoosje. Daarnaast is de Smart Pill Box iets kleiner dan normaal, ongeveer het formaat van een smartphone. Dat kan, omdat het doosje bedoeld is voor gebruik onderweg of bijvoorbeeld op het werk. Ook de niet-medische zwarte kleur blijkt een schot in de roos: deze wordt 4 keer zo vaak verkocht als de witte variant," licht Jos van Dal toe.


Dat juist de Smart Pill Box een prijs won, is extra bijzonder omdat dit het eerste product is dat Vitility zelf in SOLIDWORKS ontwierp. Jos: "Ik had al wel ervaring met SOLIDWORKS, maar de branche en het product waren nieuw voor mij. Het ontwerpen ging me af, alhoewel ik wel veel heb overlegd met de fabriek over de functionaliteit. Ik had het doosje bijvoorbeeld eerst uit één stuk gemaakt, maar dit bleek in de productie erg lastig. Uiteindelijk heb ik het deksel, de scharnier en het doosje als losse onderdelen getekend, die achteraf worden geassembleerd. Ook qua gebruiksgemak moest ik verschillende overwegingen meenemen in het ontwerp. Zo heb ik de 6 medicijnbakjes zo ontworpen dat de gebruiker ze uit de doos kan halen. Op die manier kunnen medicijnen makkelijker worden ingenomen. We hadden dit product nooit zo naar onze wensen kunnen maken, zonder SOLIDWORKS. Dan waren we aangewezen geweest op een standaard doosje uit de markt."

Waarom juist hun Pill Box de innovatieprijs in de wacht sleepte? Jos denk dat dit komt door de combinatie van een bekend en bewezen product met een tikkeltje technologie. "Met dit pillendoosje maken we de levens van onze klanten weer net even iets makkelijker. De ECRM jury was direct erg enthousiast over het product, maar toch kwam de winst als een verrassing. Er waren zoveel mooie producten die kans maakten!" vertelt hij enthousiast. De ECRM award is niet de enige prijs die de Smart Pill Box binnen wist te halen. Met dit product belandde Vitility in de top 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland. De eerste plaats behaalden ze helaas niet, maar dat vindt Jos niet zo erg: "We zijn een jong en competitief team, dus natuurlijk hadden we graag willen winnen. Maar we vonden we het al geweldig dat we in de top 100 zijn beland, het belangrijkste is de mooie ervaring die je opdoet. Je bent met heel veel innovatieve bedrijven samen, en iedereen haalt weer inspiratie uit elkaar."

Het succes smaakt uiteraard naar meer. Jos is dan ook bezig om nog meer innovatieve producten in SOLIDWORKS te ontwikkelen. Er zitten nog zo'n 18 producten in de pipeline die op korte termijn gelanceerd worden. Een voorbeeld dat in de lijn ligt van de Smart Pill Box is het 5-in-1 pillendoosje. Hiermee kunnen medicijnen worden uitgedrukt, gesneden, vergruisd, ingenomen en opgeslagen. De eerste geluiden zijn zo positief, dat Vitility veel van dit doosje verwacht. Jos voegt lachend toe: "Misschien spreken we elkaar volgend jaar wel opnieuw, als dit pillendoosje zijn eerste award in de wacht sleept."

Vitility site

Blogoverzicht