3D printen | Waarom elke engineer een 3D printer nodig heeft


3D printen | Waarom elke engineer een 3D printer nodig heeft

In de beginfase van het 3D printen bestond de markt uit 2 kampen: professionele printers boden de mooiste features, maar waren voor veel bedrijven niet betaalbaar. De goedkopere printers waren daarentegen onbetrouwbaar en hobbymatig. Alfred Uytdewilligen had de hoop dat deze twee uitersten naar elkaar toe zouden kruipen. Een ontmoeting in het midden zou een betaalbare, betrouwbare en professionele 3D printer op moeten leveren. Toen dit in 2012 nog altijd niet was gebeurd, besloot hij zelf in dit gat te stappen. Onder de oer-Hollandse naam dddrop ontwikkelde hij, in samenwerking met zijn klanten, de eerste betaalbare en professionele 3D printer.

Uit een onderzoek van vakblad en nieuwssite Made-in-Europe blijkt dat meer dan 95% van de maakindustrie 3D printen ziet als een blijvertje. Men ziet het als een kans om nieuwe markten aan te boren, betere producten te maken en zich te onderscheiden van de concurrentie. Veel bedrijven zijn dan ook van plan om te investeren in deze technologie, maar velen zien dit pas op lange termijn zitten. De voornaamste reden hiervoor is een gebrek aan kennis. Bijvoorbeeld over de investering, de technieken en de terugverdientijd. Zonde, vindt dddrop. Daarom organiseren zij elke 2 weken een informatiemiddag: '3D printen voor engineers'. Op 27 januari was de aftrap van de 2016-serie.

dddrop-3D-printen-27-01-2.JPG

In de sessies wordt antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over 3D printen: Wat zijn de mogelijkheden en waar dient u rekening mee te houden? Maar ook: Wat zijn de kosten en wat levert een 3D printer u op? U ontdekt bijvoorbeeld wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende printtechnieken SLS, SLA en FDM. Ook ziet u hoe u geld kunt besparen met 3D printen, doordat het capaciteit binnen uw organisatie uitspaart.

Uiteraard wordt ook uit de doeken gedaan waarom juist de dddrop printer uitermate geschikt is voor 3D printen door engineers. Het unieke aan de dddrop is dat het alle belangrijke features combineert, voor een acceptabele prijs. Zo heeft hij een gesloten kast en biedt hij een groot bouwvolume, een verwarmd bed en een hoge printsnelheid. Bijkomend voordeel is het open platform: u kunt elke vulling gebruiken die u wilt. Maar Uytdewilligen blijft luisteren naar zijn klanten en de ontwikkeling gaat voort. Dddrop plant om nog dit jaar met de dddrop Smart te komen, een upgrade van de huidige dddrop Leader. Deze biedt nieuwe features, zoals een interne camera en de mogelijkheid om de printer op afstand aan te sturen.

dddrop-3D-printen-27-01-3.JPG

Aansluitend op de theorie kon het live printen beginnen. Na het tekenen van een model in SOLIDWORKS en het doorvoeren van de juiste instellingen, wordt het model eenvoudig per SD kaart overgebracht naar de dddrop Leader. Vanaf dat moment kunt u weglopen bij de printer en verloopt het proces automatisch. De groep maakte hier dankbaar gebruik van en volgde Uytdewilligen voor een rondleiding door de fabriek, waar de machines in een oplage van 100 stuks worden geproduceerd.

Wilt u ook een sessie bijwonen? Kijk dan voor de aankomende sessie en hoe u in kunt schrijven op de volgende pagina: 3D printen voor engineers.

Blogoverzicht