Wij hebben de mooiste klanten van Nederland

Het is voor u erg belangrijk te weten dat CAD2M ervaring heeft in CAD/CAM automatisering. Het feit dat wij meer dan 1500 tevreden klanten hebben is het bewijs dat we weten wat we doen. Uit deze gevarieerde klantenkring kunnen wij u klantreferenties voorleggen met een vergelijkbare werkomgeving als die van u.

Bert Plantagie | SOLIDWORKS


Bert Plantagie | SOLIDWORKS

Bert Plantagie BV, gevestigd in Cuijk, is een oer-Hollands meubelbedrijf met een lange historie. De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1958, toen Johannes Smits 'Smits Stalen Meubelen' startte. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich vooral op kampeer- en tuinmeubelen, maar in de jaren 80 specialiseerde Smits zich op meubilair voor vakantieparken, zoals Center Parcs en Duinrell, en zorginstellingen. In 2000 wordt het bedrijf overgenomen door Bert Plantagie, een ondernemer die zijn naam aan het bedrijf geeft en een nieuwe koers uitstippelt. bert plantagie gaat zich meer richten op de consumentenmarkt en dan vooral op het segment tussen de dure designmeubelen en het lage segment in. En met succes. Inmiddels is bert plantagie een gevestigd merk, dat in vele woonwinkels in Nederland en sinds enkele jaren ook in andere landen in Europa, terug te vinden is. Ook de projectmarkt is niet vergeten. Deze branche wordt nog altijd bediend met de ervaring van weleer.

Fatman-Rumba-Bo.jpg

Nieuwe meubelen van bert plantagie worden voor een deel op de ontwerpafdeling in Cuijk bedacht, ontworpen en uitontwikkeld. Voor het overige deel wordt met bekende designers, zoals Hans Daalder, Stefan Steenkist en Roderick Vos samengewerkt. Zij leveren een concept voor een nieuw product aan, dat vervolgens intern verder ontwikkeld en productie-klaar gemaakt wordt. De productie van de meubelen gebeurt deels in de vestiging in Cuijk, zeker voor zover het prototypes en specials betreft. De productie van houten meubelen, als kasten en tafels, gebeurt in eigen beheer in Schijndel. Het grootste deel van de productie, de stoelen, vindt in eigen beheer elders in Europa plaats. bert plantagie in Cuijk heeft ongeveer 40 medewerkers, waarvan er 10 zich bezighouden met de productontwikkeling. Twee engineers werken inmiddels dagelijks met SolidWorks.

“Sinds 2008 werken we met SolidWorks", vertelt Edwin van Sommeren, industrial designer bij bert plantagie. “Voor die tijd werkten we vooral met 2D-CAD. De overstap naar SolidWorks ging zonder veel problemen. SolidWorks is een erg gebruiksvriendelijk programma en met de ondersteuning van onze reseller CAD2M konden we snel aan de slag. SolidWorks heeft ons geholpen om meer structuur aan te brengen in het ontwerp- en productontwikkelingsproces. Juist in de meubelbranche werken we met veel verschillende materialen, hebben we te maken met talloze bewerkingstechnieken bij verschillende toeleveranciers (vaak in het buitenland), waar soms nog vrij ambachtelijk gewerkt wordt. Tegelijkertijd werken we met designers die allemaal op hun eigen manier ontwerpen, soms met een 3D CAD-systeem, maar vaak ook met potlood op papier, of met bijvoorbeeld Adobe Illustrator. Sinds 2008 is SolidWorks voor ons de standaard. Daarmee hebben we nu veel meer grip op alle informatie rondom de productontwikkeling."

“Eén van de functies in SolidWorks die voor ons onmisbaar is, is het werken met configuraties", aldus van Sommeren. “Veel van onze producten, zoals bijvoorbeeld de kastsystemen, zijn in verschillende afmetingen leverbaar. De hoogte, breedte en diepte kunnen variëren, wat natuurlijk weer gevolgen heeft voor de indelingsmogelijkheden. Dit lossen we in SolidWorks op door het maken van configuraties binnen de parts en assemblies. Voor ons is dat een ideale manier van werken. Het voorkomt dat we voor elke variant van het product alle assemblies en parts moeten kopiëren. Zo houden we makkelijker overzicht. We zien dat deze werkwijze ons enorm veel fouten en problemen bij de productie bespaart."

“De productie vindt bij ons meestal plaats op basis van technische tekeningen, die we met behulp van SolidWorks maken. Maar we zien daarin wel een kentering. Sinds een half jaar werkt Van Grinsven, ons zusterbedrijf dat de productie van houten meubelen voor haar rekening neemt, ook met SolidWorks. We wisselen nu regelmatig SolidWorks-bestanden uit, in plaats van tekeningen. Zij bewerken de onderdelen om ze voor te bereiden voor CNC te frezen, en sturen de aangepaste bestanden dan weer naar ons terug. Op termijn willen we dit proces mogelijk met een PDM-systeem gaan stroomlijnen, maar zo ver zijn we nu nog niet. Toch merken we ook nu al dat de communicatie met toeleveranciers die met SolidWorks werken veel soepeler verloopt dan met toeleveranciers die SolidWorks niet gebruiken. Hoewel het geen hard selectiecriterium is, speelt dit voor ons wel degelijk een rol bij de keuze voor een toeleverancier."

Visualisaties

In de meubelbranche speelt een prototype een belangrijke rol. Hoe mooi de rendering ook is, je kan er niet aan zien of je ook goed op een stoel kunt zitten. Renderingen van producten worden, vooral in de beginfase van het ontwerpproces wel gebruikt voor interne presentaties, maar spelen in een latere fase een minder belangrijke rol. Van Sommeren: “Renderingen met Photoview 360 gebruiken we vooral voor om de inrichting van winkels te visualiseren. bert plantagie werkt veel met een shop-in-shop concept: een eigen gedeelte voor bert plantagie in een grote woonwinkel. Om de retailer een goed beeld te geven van onze plannen, maken we ook vaak renderings. Dat is een waardevol hulpmiddel in het overleg met deze woonwinkels. Een andere manier waarop we onze 3D modellen hergebruiken, is via onze beeldbank. Hier kunnen zowel onze retailklanten als binnenhuisarchitecten uit de projectbranche veel van onze meubelen als 3D bestand downloaden, en plaatsen in hun ontwerpen. Doordat we met SolidWorks werken, hebben we deze bestanden meteen beschikbaar in verschillende 3D formaten. We merken dat dat de verkoop flink ondersteunt."

Een interessant project dat bert plantagie onlangs met behulp van SolidWorks uitgevoerd heeft, is een relatief kleine aanpassing aan de stoel Rumba. Dit is een model dat opgebouwd is uit RVS-buis. Voor de armleggers wordt deze buis bekleed met leer. Hierop moest een variant komen met een stevigere armlegger, die meer comfort geeft. Daarom werd besloten om ook een uitvoering met een bakelieten armlegger te maken. De armlegger moest qua vorm natuurlijk perfect aansluiten bij het ranke karakter van stoel Rumba. Om de hoogte van de armlegger zo klein mogelijk te houden, werd besloten deze niet met schroeven op de RVS buis te bevestigen, maar te verlijmen. Van Sommeren: “Dat stelde echter wel weer eisen aan de pasvorm. Uiteindelijk was dit een vrij complex modelleervraagstuk. De armlegger moest zowel links als rechts te gebruiken zijn en we moesten natuurlijk ook steeds rekening houden met lossingen in de vorm en met de deelnaad van de matrijs. Maar vooral het modelleren van de dubbelgekromde vorm is voor ons geen dagelijks werk. Om ook de laatste vlakken en curven perfect gemodelleerd te krijgen hebben we de hulp ingeroepen van de helpdesk van CAD2M. Zij konden ons snel helpen met een aantal tips en dat heeft ons veel tijd bespaard. En het is prettig te weten dat we voor support op hen kunnen terugvallen."

“Alleen een digitaal prototype volstond bij dit project niet. De buizen van de stoel worden namelijk met buigmallen gemaakt op basis van tekeningen op ware grootte en zijn daardoor niet 100% identiek aan het CAD-model. Daarom hebben we in de loop van dit project twee keer een 3D-print van de armlegger gemaakt: om de vorm optimaal te kunnen beoordelen, maar vooral om te kijken of de vorm goed aansluit op de vorm van de buis, zodat deze verlijmd kan worden. Het model is op basis van de 3D-prints aangepast totdat de armlegger perfect paste. Uiteindelijk is het SolidWorks model naar de matrijsbouwer gegaan, en die heeft op basis van het digitale model de matrijs ontwikkeld."

“Jaarlijks volgen wij update-trainingen bij CAD2M," aldus Van Sommeren. “Dat is voor ons erg waardevol, omdat we daar vaak op ideeën komen hoe we ons werk anders en handiger kunnen aanpakken. Het verhoogt de productiviteit. Ons streven is om SolidWorks steeds breder in te zetten bij de productontwikkeling en productie. Samen met CAD2M blijven we hieraan werken."

Klantenoverzicht
Deel deze klant