​Nieuw bij dddrop: het verwisselbare printbed


​Nieuw bij dddrop: het verwisselbare printbed

De ontwikkelafdeling van dddrop is continu bezig met het doorontwikkelen van de 3D printers om ze nog gebruiksvriendelijker te maken. Het nieuwe verwisselbare printbed is hier een resultaat van. Standaard worden nu alle dddrop Leader PRO printers hiermee uitgerust. De verbeteringen van de nieuwe glasplaat zitten vooral in de gecontroleerde temperatuurbeheersing en de voordelen bij het fixeren door middel van een hechtingspray van een 3D print model.

Het merendeel van de filamenten, hebben de eigenschap om snel krom te trekken wanneer ze te snel afkoelen, zeker op het printbed zelf. Er zijn diverse manieren om het kromtrekken op het printbed zoveel mogelijk te voorkomen, zoals; het plaatsen van een raft, een gecontroleerde temperatuurbeheersing of het fixeren van het model door middel van bijvoorbeeld dimafix.

Gecontroleerde temperatuurbeheersing
Bij het 3D printen willen we zo min mogelijk temperatuurschommelingen, zeker bij het printen van high-tech filamenten, welke erg gevoelig zijn voor kromtrekken. De manier van verhitten en afkoelen is geoptimaliseerd in het nieuwe printbed, wat schommelingen in de temperatuur reguleert. Hierdoor blijft het printbed een stuk stabieler. De glasplaat zet niet meer uit bij het opwarmen en krimpt niet meer bij het afkoelen, dit betekent dat de printlagen beter op elkaar aansluiten en netter worden neergelegd, dus een strakker printmodel.

Voordelen bij behandeling van het printbed
De nieuwe printbedden kunnen heel eenvoudig uit de printer worden gehaald, wat bijvoorbeeld een groot voordeel oplevert bij het gebruik van Dimafixspray (hechtingsspray). Deze spray kan namelijk niet in de printer zelf worden gebruikt, omdat het dan ook verneveld wordt op plekken waar het niet goed is voor de printer. Het alternatief is de Dimafixpen, daarmee kan het hechtingsmateriaal wel gericht op het printbed aangebracht worden, maar de spray is gebruiksvriendelijker, omdat daarmee het hechtingsmateriaal minder dik en meer gelijkmatig kan worden aangebracht. Nu kan het printbed (de glasplaat) compleet buiten de printer worden voorbereid. Wanneer u meerdere glasplaten heeft, kunt u de plaat al vooraf klaarmaken. Zodra de printer klaar is met de vorige print en het bed koel genoeg is om verwijderd te worden, kan direct een nieuwe plaat worden ingevoegd. De andere plaat met print kan afkoelen tot de temperatuur waarop de Dimafix de print loslaat. Pure printtijd winst!

Voorbereid op de toekomst
Natuurlijk blijft het ontwikkelingsteam van dddrop doorgaan met het ontwikkelingsproces om het gebruiksgemak van de printer te blijven vergroten. De focus zal onder andere liggen op het ontwikkelen van diverse (print)bedden met andere oppervlakten en eigenschappen, om zo het belang van het verwisselbare printbed nog groter te maken.

Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht