Olymprint

Op 5 augustus barst wereldwijd de Olympische gekte uit, met Rio de Janeiro als middelpunt. Bij CAD2M hebben we de oranjekoorts ook te pakken en organiseren we Olymprint. Gedurende de spelen wensen we onze Nederlandse helden nog eens extra succes door een 3D print voor ze te maken met onze dddrop Leader.

Episode 10: Bye Bye Brazil


De Olympische spelen zijn weer ten einde.. Daarom vandaag de laatste aflevering van Olymprint: Bye Bye Brazil! Deze spelen hebben onze sporters weer veel meegemaakt. Er waren verwachte en onverwachte successen, wat leidde tot een 11 e plek in het medailleklassement.

Zilveren medaille voor de hockey dames!Episode 9: Hockey

Hockey bestaat al duizenden jaren, zelfs de oude Grieken tikten al met een stok een bal heen en weer. Het huidige hockey is echter pas ontstaan in de Middeleeuwen. In Engeland spelen ze een spel genaamd Bandy-on-ice. Omdat zij op voornamelijk harde ondergronden als ijs en hard zand spelen, maakten ze de onderkant van hun stick krommer. De naam van het spel verandert daarom al snel in Hockey-on-ice, waarbij hockey vermoedelijk verwijst naar de kromming (Engels: hook) van de stick. Veldhockey doet zijn intrede doordat de hockeyspelers in de zomer bij gebrek aan ijs op gras gingen trainen.

Episode 8: Ferry Flipper
Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal zorgden voor een leuke verrassing in het open water: goud! Daarom printen we flippers voor hun tegenstanders, die konden ze wel gebruiken! Flippers moeten natuurlijk flexibel zijn. Daarom hebben we ze geprint in FLEX materiaal. dit soepele materiaal is uitermate geschikt voor deze toepassing.

Zilveren medaille voor Dafne Schippers!

Episode 7: Hijs de zeilen!

Dorian van Rijsselberghe komt als zeiler uit in de RS:X-klasse: windsurfen dus. Tijdens de spelen in 2012 wist hij de titel binnen te halen en ook dit jaar is de medaille al zeker. Een belangrijk onderdeel van zijn zeilplank is de vin. Zonder de vin zou de plank geen koers houden en zou de achterkant slippen. Vinnen zijn er in vele soorten en maten. Voor het ontwikkelen van de perfecte vin, moeten er verschillende prototypes gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld met een 3D printer. Dit is dan ook wat wij deden: we hebben een vin van 25 x 27cm geprint.

Episode 6: Vliegende start

Dafne Schippers komt oorspronkelijk vanuit de meerkamp. In 2014 veroverde ze de Europese titels op de 100m en 200m en besloot vervolgens om zich volledig te richten op de sprint. Al snel had ze succes: zilver én goud op de wereldkampioenschappen in 2015.
Voor de optimale start wordt er tijdens de sprint gebruik gemaakt van startblokken. In 1937 werden deze als eerste gebruikt, maar pas in 1948 deden ze ook op de Olympische Spelen hun intrede. Wij vonden het een leuk uitdaging om zelf een schaalmodel van startblokken te printen. Bekijk hiernaast hoe we dit deden.

Zilveren medaille voor Tom Dumoulin!Episode 5: Race tegen de klok
Lange tijd was het onzeker of Tom Dumoulin vandaag fit aan de start zou verschijnen. Toen tijdens de Tour de France een renner voor hem uit balans raakte, kon hij niet op tijd uitwijken. Bij zijn val brak hij zijn pols. Gelukkig was het een 'mooie breuk' en gaf Tom Dumoulin de Olympische Spelen niet op. Met een speciale brace ging hij al snel weer aan het trainen. Vandaag rijdt hij de tijdrit dan toch als een van de favorieten voor de gouden medaille. Een van zijn grootste vijanden zal de wind zijn. Het belang van een aerodynamische helm is dan ook groot. Wij gingen ook de uitdaging aan en printten een aerodynamische helm, die we vervolgens ook hebben getest in een virtuele windtunnel. Bekijk het in de video!

Episode 4: Row, row, row your boat
Roeien wordt al eeuwenlang beoefend: de Romeinen, Grieken en Vikingen gebruikten al roeisystemen om hun schepen over het water te verplaatsen. De moderne roeisport is echter in Engeland ontstaan. Zogenoemde 'watermen' boden er veerdiensten aan op de Thames, per roeiboot. Al snel ontstonden er onderling ook wedstrijden die een steeds groter publiek trokken. Olympisch roeien kent vele verschillende varianten. De boten bevatten 1 tot 8 roeiers, met stuurman of zonder stuurman en met riemen aan 1 of 2 kanten. De afstand die wordt afgelegd is voor alle onderdelen gelijk: 2000 meter.
Nederland heeft 8 verschillende teams afgevaardigd naar Rio. Om ze extra succes te wensen hebben we een roeiboot geprint én te water gelaten. Bekijk de video hiernaas om te zien hoe.

Episode 3: Stats op je stuur
Op 7 augustus wordt de Olympische wegwedstrijd in Rio gereden door het Nederlandse wielerteam, bestaande uit Marianne Vos, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. In 2013 veroverde Marianne Vos de titel, onder andere geholpen door Anna van der Breggen die zelf 4 e werd. Dit jaar stapt Anna uit de schaduw van Marianne en is zíj de kopvrouw. Ze geldt als een van de favorieten voor de gouden medaille. Bondscoach Johan Lammerts ziet Van der Breggen als belangrijkste troef voor deze wedstijd, mede omdat het loodzware parcours haar op het lijf geschreven is. Wij hebben een cadeautje voor deze favoriet geprint: een smartphonehouder voor op haar stuur.

Episode 2: Lord of the Rings
Hét symbool van de Olympische spelen zijn uiteraard de Olympische ringen. De 5 gekoppelde ringen symboliseren de verbondenheid van de 5 werelddelen en het samenkomen van sporters uit de hele wereld. De kleuren zijn zo gekozen dat in elke nationale vlag ter wereld in ieder geval één van de olympische kleuren terug te vinden is. Zo komt van de Nederlandse vlag het rood en blauw voor in de ringen. Het symbool is in eerste instantie ontstaan als vlag. Deze Olympische vlag werd in 1913 ontworpen en voor het eerst gebruikt tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen van 1920. Bekijk in deze video waar u op moet letten als u een print maakt met onderdelen in verschillende kleuren, zoals bij de ringen.


Episode 1: CristoOp 1 januari 1502 ontdekten Portugezen de Guanabara baai bij Rio de Janeiro en dachten dat het de monding van een rivier was. Ze noemden de plek daarom de 'Januari rivier', Rio de Janeiro in het Portugees. Al snel ontstond er een nederzetting: de stad Rio de Janeiro was geboren. Sinds 1931 waakt het welbekende Christusbeeld 'Cristo Redentor' over de stad. Het standbeeld staat op de ruim 700 meter hoge berg de Corcovado, en is daarom vanaf de meeste plekken in de stad te zien. Het beeld werd tussen 1926 en 1931 gemaakt, is 38 meter hoog en heeft een spanwijdte van 28 meter. Wij hebben dit toonbeeld van de stad ook uitgeprint, nadat we hem flink hebben teruggeschaald. Bekijk in de video hiernaast hoe we dit hebben aangepakt!