SOLIDWORKS Tips & Tricks

SOLIDWORKS zit boordevol met kleine handigheidjes en sneltoetsen, die het gebruik net dat beetje gemakkelijker maken. Hieronder vindt u een verzameling korte tips!

scheiding-lijn.jpg

Tip 1

Sneltoets: delen hiden en showen

Gebruik de Tab-toets om het component waar uw muis op staat te verbergen. Met Shift+Tab wordt het component weer zichtbaar.

Bent u vergeten welk component u verborgen had? Gebruik Ctrl+Shift+Tab om alle verborgen delen weer te geven. Met een simpele muisklik haalt u ze dan terug.

scheiding-lijn.jpg

End-Caps-trick1.jpg


Tip 2

Meerdere end caps plaatsen

Wilt u in één keer meerdere end caps plaatsen? Gebruikt een box selectie om meerdere vlakken tegelijk te selecteren. De uiteindes van alle kokers die binnen de selectie vallen, krijgen dan een end cap.

scheiding-lijn.jpg

Tip 3

Filters aan- en uitzetten

Door op F5 te drukken, wordt zichtbaar welke filters zijn geactiveerd. Herkent u het probleem dat u alleen lijnen of punten kunt selecteren? Dan staat misschien het filter Edges of Vertices aan. Deze wordt soms ongemerkt geactiveerd door op de E of V toets te drukken. Middels F5 ziet u snel wat de oorzaak is van het probleem. Met F6 zet u alle filters in één keer uit.SOLIDWORKS-tips-filters.jpg

scheiding-lijn.jpg


SOLIDWORKS-tip-up-to-date3.jpg

Tip 4

Houd uw files up-to-date

Zorg dat de parts en sub-assembly's in uw samenstelling altijd up-to-date zijn. Als u updatet naar een nieuwe versie van SOLIDWORKS moeten alle bestanden namelijk gerebuild worden voordat deze in de nieuwe versie kunnen worden opgeslagen. Dat kan vooral bij grote assembly's veel tijd kosten. Het beste kunt u de bestanden in bulk omzetten en rebuilden met de task scheduler. U kunt dit zo plannen dat het buiten werktijd gebeurt, zodat het u geen extra tijd kost.

scheiding-lijn.jpg

Tip 5

Automatisch fouten repareren bij importeren

Gebruik bij het importeren van bestanden altijd de functie Import Diagnostics. Hiermee kunt u automatisch fouten als Faulty Faces repareren, wij raden aan om dit altijd te doen. Dit bespaart bestandsgrootte én tijd bij het doorrekenen en laden van het bestand.


Import-Diagnostics1.png

scheiding-lijn.jpgSW-tip-hide-all-types.png

Tip 6

Zichtbaarheid van lijnen

Een SOLIDWORKS tip voor gebruikers van de 2017 versie: gebruik de 'Hide all types' knop om de zichtbaarheid van geometrie, lijnen en andere referenties te wijzigen. Zo kunt u bijvoorbeeld alle buiglijnen van een stuk plaatwerk in één keer onzichtbaar maken. Bent u dus uw lijnen 'kwijt'? Kijk dan even bij deze knop!

scheiding-lijn.jpg

Tip 7

Zoeken binnen de tree

Boven aan de tree van SOLIDWORKS vindt u een trechter icoon. Hiermee kunt in een grote part of assembly bijvoorbeeld een specifieke sketch opzoeken. Vul de naam van de functie in en de tree wordt zo ver ingekort dat alleen de relevante resultaten zichtbaar zijn.


SW-tip-zoektrechter.png

scheiding-lijn.jpg

Versienummer-in-windows.jpg

Tip 8

SOLIDWORKS versienummer

Voeg in Windows Explorer een kolom toe met 'last saved with', om de SOLIDWORKS versie weer te geven. Dit doet u via: rechtermuisklik op de bovenste kolom - more - vinkje 'SW last saved with' aanzetten. Om dit in al uw mappen door te voeren gaat u naar het tabblad 'view' - options - view - Apply to Folders.

scheiding-lijn.jpg

Tip 9

Maten kleuren

Als maten benadrukt moeten worden in een tekening kan het gebruik van kleuren handig zijn. In de "Document Properties" kunt u bij 'Dimensions' een kleur instellen voor een bepaalde maat. De kleur wordt toegekend door een laag met de kleur te kiezen.

Vergrote kleur bemating tip

scheiding-lijn.jpg

SW-Tip.jpg

Tip 10

Commando's zoeken

Kunt u het commando niet vinden? Via het zoekveld rechtsboven in SOLIDWORKS vindt u commando's die niet vaak gebruikt worden. Klik op het oogje bij de gevonden functie om te zien waar deze functie staat.

scheiding-lijn.jpg

Tip 11

Virtual Parts

Virtual parts zijn onderdelen die alleen in een assembly bestaan, als hulpstuk. Dit kan handig zijn bij bijvoorbeeld routing. Deze virtual parts herkent u doordat de part in de tree tussen haakjes staat, of aan het dakje^ achter de naam.


Virtual-parts-solidworks.png

scheiding-lijn.jpg

Tip-sensor-SOLIDWORKS.jpg


Tip 12

Sensor plaatsen

Wilt u de afstand tussen 2 punten in de gaten houden tijdens het wijzigen van uw model? Plaats dan een sensor. U maakt een sensor met de knop 'create sensor' in het measure menu. Kies welke maat in de gaten gehouden moet worden, en deze verschijnt in het mapje Sensors in de feature tree. Bij het aanpassen van het model, ziet u de maat hier mee veranderen.

scheiding-lijn.jpg

Tip 13

Section View naar Isometrisch aanzicht

U kunt een Section View omzetten naar een Isometrisch aanzicht door een rechter muisknop op het aanzicht te geven en dan te kiezen voor "Isometric Section View". U kunt dit weer terugzetten door nogmaals rechte muisknop te geven en te kiezen voor "Remove Isometric View". Een tweede mogelijkheid om het aanzicht te wijzigen is met de "3D drawing view" functie. Hierbij zijn ook andere soorten aanzichten beschikbaar.

Isometric view

scheiding-lijn.jpg

SOLIDWORKS-PDM-tip.jpg

Tip 14

PDM tip: check uw bestanden in

Check uw bestanden altijd eerst een keer in voordat u in de PDM de naam aanpast. Als het bestand nog niet is ingecheckt -maar al wel aan de vault is toegevoegd- dan worden de referenties niet geüpdatet. Bij het openen van de assembly waar de part in zit, krijgt u dan de melding dat de part niet gevonden kan worden.

scheiding-lijn.jpg

Tip 15

Sneltoets Smart Dimension

Soms wilt u bij een cirkel bematen tot de buitenste lijn en niet tot het middelpunt, zoals de standaard is bij SOLIDWORKS. Gebruik in dat geval de Shift-toets tijdens het plaatsen van een maat via Smart Dimension. In dat geval pakt SOLIDWORKS de buitenste afstand van de cirkel.


Sneltoets-Smart-Dimension-SOLIDWORKS.png

scheiding-lijn.jpg

17-10-27-SW-tip-FB.jpg


Tip 16

Selectie herstellen

Kent u dat? U heeft verschillende lijndelen geselecteerd en per ongeluk naast de selectie geklikt. Gevolg: alles is gedeselecteerd. U hoeft dan niet alles opnieuw te selecteren! Onder de rechter muisknop zit namelijk de functie 'Previous Selection', hiermee heeft u met één klik de selectie weer terug.

scheiding-lijn.jpg

Tip 17

Gebogen Weldment

Wanneer u weldments gebruikt om een gebogen koker te maken, is het handig als de verschillende bodies worden samengevoegd tot één. Dit doet u door het vinkje "Merge arc segment bodies" aan te zetten in de Structural Member. Voorwaarde: in de schets moeten alle gebogen relaties tangent zijn. Het resultaat is één body in de Cutlist, in plaats van meerdere.

SOLIDWORKS geboden weldments

scheiding-lijn.jpg

inloggen-SolidWorks.JPG

Tip 18

Customer portal

In SOLIDWORKS 2018 kunt u direct binnen SOLIDWORKS inloggen met uw SOLIDWORKS ID. U kunt dan rechtstreeks naar MySolidWorks.com of de Customer portal voor trainingsvideo's, de nieuwste download, het bekijken van een SPR of om te zoeken in de Knowledge Base.

scheiding-lijn.jpg

Tip 19

SOLIDWORKS help

Bent u even vergeten welke gegevens zijn nodig zijn bij een feature? Of welk vlak of lijnsegment er nodig is in het selectievenster? In de PropertyManager van elke feature zit een directe link naar de SOLIDWORKS help. Hierin wordt elke keuze en invulvenster stap voor stap toegelicht met voorbeelden en duidelijke afbeeldingen.

Help.JPG

scheiding-lijn.jpg

tip1200x900.jpg

Tip 20

Lijnen selecteren

Selecteert u een gesloten lijn altijd stuk voor stuk? Dit kan sneller! Door met de rechter muis knop op de lijn te klikken en "select loop" of "select tangency" te kiezen selecteert u in een keer de gehele contour.

scheiding-lijn.jpg

Tip 21

Scrollen

Met de Home en End toets kunt u makkelijk door de feature manager design tree heen scrollen.

4dectip-FB.jpg

scheiding-lijn.jpg

Tip22FB.jpg

Tip 22

Hard Disc

Als de SSD (Solid State Disc) of Hard Disc wordt vervangen, geef dan eerst uw licentie vrij. Hierdoor kunt u direct verder werken als de licentie geactiveerd is op de nieuwe harde schijf. Dit geldt ook bij overgang naar een nieuwe windows versie.

scheiding-lijn.jpg

Tip 23

Rebuild configuraties

Vanaf SolidWorks 2017 is het mogelijk om alle configuraties in één keer te rebuilden met één klik. Hierdoor heb je snel alle configuraties geüpdate, zonder elke configuratie te activeren.

En zijn verschillende methodes om deze rebuild all configurations uit te voeren:

  • De Hotkey combinatie Ctrl + Shift + B.
  • In een bestand, Edit>Rebuild All Configurations.
  • In de configuratie tab, Rechter muis knop op de file name boven aan en Rebuild all Configurations.

Door de rebuild actie worden de (-) iconen (v).

Als er nog een geforceerde rebuild is van de hele feature tree ( Ctrl + Q,) dan kan dit ook voor alle configuraties tegelijk Ctrl + Shift + Q.

Tip23FB_1.jpg

scheiding-lijn.jpg

tip24FB.png

Tip 24

Rebuild Save Mark

Met een Rebuild Save Mark worden specifieke configuraties gerebuild bij het opslaan van het part. Dit is belangrijk als deze gebruikt worden in een Bill of Material of cruciaal zijn voor het verdere product, ook bespaart het tijd doordat niet elke configuratie doorgerekend wordt. Het Rebuild Save Mark wordt toegevoegd in de configuratie tab, met de rechtermuisknop op de configuratie Add Rebuild on Save Mark. Een save mark is te herkennen aan het diskette icoon.

scheiding-lijn.jpg

Tip 25

Advanced opties opslaan

Met advanced opties kunt u een copy creëren van een assembly en parts opslaan onder een andere naam terwijl de overige parts hetzelfde blijven. Ga naar "opslaan als" en "include all referenced components". Bij "Add suffix" kunt u een nieuwe naam toevoegen. Daarnaast is het ook mogelijk om de parts op een andere locatie op te slaan. Bekijk de video voor de instructies.

Bewerk scheiding-lijn.jpg

Tip26FB.png

Tip 26

Grafische kaart

Heeft u een goede grafische kaart, maar toch grafische problemen in SOLIDWORKS? Dan kan het zijn dat de driver van de grafische kaart niet ondersteund is in SOLIDWORKS. U kunt dit controleren in de SOLIDWORKS Rx tool onder het tabblad 'Diagnostics'. Mocht de huidige driver niet goed zijn, kunt u direct de juiste driver downloaden via de knop "Download latest driver".

scheiding-lijn.jpg

Tip 27

Zoekfunctie

Bent u op zoek naar een optie in SOLIDWORKS maar weet u niet (meer) waar deze staat? Via het zoekvenster bij Tools > Options kunt u snel de juiste optie vinden. In de resultatenlijst kunt u d.m.v. de pijltjes op het toetsenbord SOLIDWORKS automatisch navigeren naar de juiste pagina.

Tip27FB.png

scheiding-lijn.jpg

Tip28FB.png

Tip 28

Mirror Magic

Leer hoe u nog makkelijker symmetry kunt creeëren met de geüpdate mirror tool van SOLIDWORKS 2018!

http://ow.ly/nRgW30il8t9

scheiding-lijn.jpg

Tip 29

Schets aanpassen

Wilt u de maat van een schets veranderen, en ziet u ongewenst een wit kader i.p.v. een Modify box? Dan staat de optie Instant2D aan. Met deze optie kunt u met één muisklik de dimension veranderen. Als u liever met een dubbelklik de maat verandert, moet u Instant 2D uitzetten.

Tip29FB.png

scheiding-lijn.jpg

Tip30FB.png

Tip 30

Maat wijzigen

Wilt u in uw 3D model snel een maat wijzigen, maar ziet u een wit kader i.p.v. een Modify box? Dit komt doordat de optie Instant3D aan staat. Met Instant3D kunt u met één muisklik de maat veranderen. Als u liever met een dubbelklik in het Modify kader de maat wilt veranderen, moet u Instant3D uitzetten.

scheiding-lijn.jpg

Tip 31

Zwaartepunt berekenen

Met de measure tool kan er tussen het zwaartepunt en delen van de geometry opgemeten worden. Voeg de Center of Mass toe via Reference Geometry. Het zwaartepunt moet op zichtbaar staan (View -> Hide/ Show -> Center of mass) Vervolgens kan de zijkant geselecteerd worden en het zwaartepunt zelf. Het zwaartepunt van deze dddrop 3D printer ligt bijvoorbeeld op 284,28mm van de rechterkant van de printer.

Tip31FB.png

scheiding-lijn.jpg

image.png

Tip 32

Materiaal toevoegen

Je kunt je materiaal toevoegen aan je favorieten via het RMK menu op jou materiaal en kies dan voor add to favorites. Lees hier meer over in de blog.

scheiding-lijn.jpg

Tip 33

Inladen STEP file

Vanaf SOLIDWORKS 2018 kunt u met de optie '3D Interconnect' (Tools > Options > Import > Enable 3D Interconnect) een STEP file rechtstreeks inladen, zonder dat SOLIDWORKS deze probeert te converteren naar SOLIDWORKS geometry. De originele link met de STEP blijft behouden. U kunt het herkennen aan de groene pijl in de feature tree. Wilt u de STEP bewerken? Zorg er dan voor dat de link verbroken wordt met de originele STEP. Gebruik hiervoor de rechter muisknop op de assembly in de feature tree en kies voor 'Dissolve Feature'.

33734197_1818971728140960_22871398955184

scheiding-lijn.jpg


Tip 34

DriveWorks configurator

Met elke versie van SOLIDWORKS kunt u gratis de DriveWorks configurator gebruiken. In deze video ziet u hoe u DriveWorks en de tutorial opent. Bij het eerste gebruik zult u DriveWorks moeten activeren. De code die u hiervoor nodig heeft, vindt u op my.solidworks.com/xpress.

scheiding-lijn.jpg

Tip 35

Optimale afmetingen

Wilt u de juiste afmeting kokers weten voor een sterk maar toch licht product? Laat een "design study" los op uw model door aan te geven welke afmetingen aangepast mogen worden, wat het doel is en wat bijvoorbeeld de maximale spanning is. Binnen deze grenzen zal SOLIDWORKS voor u gaan itereren en een optimum vinden.

3fabe0c0-5135-4fee-bf51-6c11abde45cf-lar

scheiding-lijn.jpg

7db355ef-dabc-45a9-b208-d5ea15befacd-lar

Tip 36

Copy Link

Met Copy Link kan de bestandslocatie van een file in SOLIDWORKS PDM gekopieerd worden. Deze link kan bijvoorbeeld direct in een email geplakt worden waardoor een collega, die het bestand moet controleren, deze sneller kan vinden.

scheiding-lijn.jpg

Tip 37

Tab en Slot

Helaas weten nog niet veel SW gebruikers de handige Sheet Metal functie Tab en Slot te vinden. Met Tab en Slot kunnen nokjes voor een lassamenstelling aan plaatwerk of weldments onderdelen worden toegevoegd. Dit maakt het een stuk makkelijker om deze onderdelen in elkaar te passen voor het lassen. Lees hier het stappenplan.

SOLIDWORKS-Premium-2018-x64-Edition-Tab_

scheiding-lijn.jpg

import-annotations-dimensions5.PNG

Tip 38

Maten toevoegen op Drawing

Wilt u de geplaatste maten uit uw SOLIDWORKS model ook op de drawing zetten? Lees hoe dit werkt in onze tech tip!

scheiding-lijn.jpg

Tip 39

Automatisch maten toevoegen

Voegt u wel eens automatisch maten toe via Import Annotations en staan deze maten dan niet op de gewenste positie op de Drawing? Gebruik dan de Auto Arrange functie!


import-annotations-dimensions5.PNG

scheiding-lijn.jpg


Tip 40

Assembly om as roteren

Wilt u een assembly om een as roteren? Gebruik dan de middelste muisknop om op de as te klikken en houd deze ingedrukt om te draaien.