Tips voor een geslaagd CAM project

Hoe kies ik de beste CAM software? – Tip 1

Maak eerst een selectie van diverse CAM pakketten. Door meerdere pakketten te vergelijken, krijgt u een beeld van alle mogelijkheden en verschillen. Daarnaast zet u alle leveranciers op scherp voor de beste prijs. Nodig een aantal leveranciers uit voor een demonstratie. Geef hierbij uw CAD bestand pas bij aanvang van de demo. Zo krijgt u een eerlijk beeld van de software en voorkomt u dat de leverancier de software te rooskleurig doet voorkomen.Hoe kies ik de beste CAM software? – Tip 2

Denk vooruit. Welke producten gaat u maken? En op welke machines wilt u dat doen? Voorkom dat u over een aantal jaar nieuwe software nodig heeft, omdat uw pakket niet goed genoeg blijkt te zijn. Kies een pakket dat past bij uw toekomstwensen.


Hoe kies ik de beste CAM software? – Tip 3

Kies voor een pakket dat modulair is opgebouwd. U koopt eerst alleen de modules die u nu nodig heeft en kunt later uitbreiden als dit nodig is. Zo betaalt u alleen wat u nodig heeft in de aanschaf, de training en het onderhoud.

Hoe kies ik de beste CAM software? – Tip 4

Het is slim om te kiezen voor een CAM pakket dat werkt in het tekenpakket. We merken dat steeds meer bedrijven die frezen, ook moeten tekenen. Ik kan me voorstellen dat u STEP-files krijgt van uw klanten, die nominaal zijn getekend. Maar u wilt in het midden van de toleranties bewerken, dus moet de tekening worden aangepast. Een professioneel tekenprogramma is hierbij cruciaal. Het grote voordeel hiervan is dat u de kracht van CAD en CAM combineert. Als u de tekening wijzigt, worden de gereedschapsbanen automatisch hierop aangepast. De doorlooptijd van tekening naar NC code wordt hierdoor verkort.

Hoe kies ik de beste CAM software? – Tip 5

Bestudeer de prijs. Bij de meeste CAM pakketten is de prijs-kwaliteit verhouding aardig in balans. Als u minder betaalt, krijgt u minder. Betaalt u meer, dan krijgt u ook meer. Verschillen in CAM pakketten zitten vaak in de hoeveelheid onopgeloste bugs, het aantal beschikbare strategieën per bewerking en het gebruiksgemak. Een modulaire opbouw is hierbij een voordeel. U betaalt alleen wat u nodig heeft en niet meer dan dat.

Hoe weet ik dat de post goed is? – Tip 1

Zorg voor een klantspecifieke post processor. Een kwalitatief goede post processor vergt in veel gevallen maatwerk. Zelfs bij het hetzelfde merk en type machine en soort besturing kunnen de opties en parameters anders zijn. Ook de voorkeur van opbouw voor de code kan per CNC operator verschillend zijn. Een goede post houdt dus rekening met specifiek uw machine en CNC operator. Daar moet dus tijd aan worden besteed door uw leverancier. Hierin is klantspecifiek afmaken de sleutel tot succes.

Hoe weet ik dat de post goed is? – Tip 2

Maak goede afspraken over het eventueel aanpassen van de post-processor. Regelmatig blijkt pas na enige tijd dat er toch nog aanvullende aanpassingen nodig zijn in de post-processor. Hoe gaat de leverancier hiermee om? Wat zijn de verwachte levertijden van deze aanpassing? Brengt het extra kosten met zich mee, of heeft u gewoon garantie op de post? Laat uw leverancier u daar eerlijk over informeren en leg de afspraken vast.

Hoe weet ik dat de post goed is? – Tip 3

Binnenkort te bekijken.

Wat moet ik doen met training? – Tip 1

Binnenkort te bekijken.

Wat moet ik doen met training? – Tip 2

Binnenkort te bekijken.

Wat moet ik doen met training? – Tip 3

Binnenkort te bekijken.

Wat moet ik doen met onderhoud en support? – Tip 1

Binnenkort te bekijken.

Wat moet ik doen met onderhoud en support? – Tip 2

Binnenkort te bekijken.

Wat moet ik doen met onderhoud en support? – Tip 3

Binnenkort te bekijken.

Wat moet ik doen met onderhoud en support? – Tip 4

Binnenkort te bekijken.